Stefan-Stosic logo crni1
erasmus plus

Korak po korak u apliciranju za studentsku razmenu ~ April 2021

Ukoliko vam se proces apliciranja za studentsku razmenu čini komplikovatim, evo jednog bloga koji vas vodi korak po korak do vaše aplikacije.

Evo jednog aktuelnog poziva (konkursa) za studentsku razmenu. Kao bivši student Univerziteta u Novom Sadu, koristiću primer studentske razmene sa njihovog sajta, ali ukoliko vi dolazite sa nekog drugog univerziteta, slobodno možete slediti ove korake, te primeniti ih u pretraživanju otvorenih konkursa za vaš univerzitet.

Posećivanjem sajta Univerziteta u Novom Sadu tokom aprila 2021. pronalazite sledeći otvoreni poziv sa studensku razmenu- evo koraka kako pronaći taj poziv: Međunarodna saradnja/Akademska mobilnost/Programi razmene/Programi Erasmus+, i poslednjim klikom dobijate ovaj rezultat ДРУГИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЕРАЗМУС+ КА103 – АПРИЛ/МАЈ 2021. ГОДИНЕ

Evo i ključnih tačaka za čitanje nakon što ste kliknuli na link, te uviđate:

 1. da će vaš semestar razmene biti zimski semestar 2021/2022. godine (septembar- januar)
 2. rok da podnesete kompletnu dokumentciju je 7. maj 2021
 3. skrolujte skroz do kraja, jer još uvek ne znamo za studente kog fakulteta UNS-a ovaj poziv važi
 4. skrolovanjem do kraja vidimo listu fakulteta i eto našeg odgovora sa 3. tačke
 5. medjutim, još uvek ne znamo kuda to idemo, koja zemlja/univerzitet.
 6. kliknite na vaš fakultet u navedenoj listi i eto nam odgovora sa 5.tačke
 7. s’obzirom da sam ja bio student Ekonomskog fakulteta, ja ću koristiti ovaj primer
 8. klikom vidite sledeće: PDF file otvoren u posebnom tabu i onda…
 9. Slovenija, Rumija ili Italija (vidite i koji su to univerziteti na koje možete otići).

Sada znamo koji su to univerziteti i zemlje za razmenu, na nama je da definišemo gde želimo da idemo. Ti kriterijumi odluke mogu biti različiti iliti 101+:

 • Želim da studiram u Rimu
 • Želim da studiram na italijanskom
 • Tor Vergata Univerzitet ima najpogodnije predmete za pomenuti semestar
 • Na Univerzitetu Tor Vergata mogu naći najviše „preklapanja“ sa semestrom na mom matičnom fakultetu, što mi olakšava period nakon povratka sa razmene
 • Univerzitet Tor Vergata nudi Digital Marketing predmet, to me baš zanima…
 • ili možete peglati košulju za kolokvijum i onda poželite zemlju studiranja, kao što se to meni desilo, a onda sam takav poziv i našao.

Do sada smo našli otvoreni poziv, videli da li je za vas ili nije, saznali smo koje zemlje i univerziteti su na raspolaganju u ovom pozivu. Sledeće je da vidimo koje to predmete možete slušati u semestre razmene, jer je ovo jako bitan korak za popunjavanje Learning Agreementa i prve komunikacije sa akademskim koordinatorom na vašem fakultetu.

Ne brinite, Learning Agreement jeste jedan od najvažnijih dokumenta koga se uglavnom setimo kada se vratimo sa razmene, ali ovo je jako fleksibilan dokument, te je moguće vršiti izmene prvih par nedelja kada odete na razmeni, tako da udahnite i nastavite u ovom procesu.

Ono što sada radite, jeste poseta web sajtova pomenutih univerziteta (koje možete naći u tom istom pdf fajlu) i tražite koji su to potencijalni predmeti koje možete slušati u semestru razmene, na kojem jeziku, kao i silabuse svakog od predmeta (opis svakog predmeta pojedinačno, čemu vas uči, broj radnih sati, ESPB bodovi itd.) Silabusi predmeta su jako bitni za vas (manja glavobolja kada se budete vratili sa razmene)  i vašeg akademskog koordinatora koji na kraju treba to pročitati i potvrditi potpisom. To znači da će ispiti koje budete položili na razmeni vama biti priznati. Znam da je tema Learning Agreementa malo kompleksna (bar je za mene bila), tako da ću detaljne korake dati u posebnom blogu.

Primećujem da su linkovi fakulteta u inostranstvu već podešeni da vam prikazuju deo „Incoming Students“ sa sajta, te je to upravo deo koji tražite kod bilo kog fakulteta, kako biste više saznali o predmetima koje možete slušati. U najgorem slučaju, ukoliko vam nešto nije jasno, imate i email odgovorne osobe za svaki od univerziteta, te možete poslati email i postaviti pitanje o predmetima za semestar 2021/2022.

Ovim ste završili jedan dokument sa liste, ali nam nedostaje spisak ostalih dokumentata koje sam pomentu u prethodnom blogu, te hajde da se vratimo na taj korak.

Vraćanjem jednog koraka unazad, na početku web stranice poziva, videćete link kada kliknete na studenti (ispod dela kome se šalje prijava). Uviđam da se lista i nije promenila puno za četiri godine od mog apliciranja, te ove te liste:

 1. Prijavni formular: Student Application Form UNS (sa linkom)
 2. Skenirana prva stranica pasoša
 3. Biografija kandidata po Europass modelu (sa linkom)
 4. Prethodno objašnjen Erasmus+ Learning Agreement
 5. Transkript ocena
 6. Ukoliko ste na master studije, onda prilažete kopiju diplome osnovnih,
 7. Motivaciono pismo
 8. Saglasnost o prikupljanju podataka ličnosti (sa linkom).

Čestitam, uspeli ste! Imate svu dokumentaciju i vreme je za dugme Pošalji.

Ukoliko imate nekih pitanja ili vam je potrebna pomoć/savet u apliciranju, slobodno me kontaktirajte na contact@stefanstosic.com/stefanstosic.com Srećno!

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.