Stefan-Stosic logo crni1

Kako do studentske razmene?

Verujem da postoji puno studenata koji bi da već jednom odu na tu famoznu studentsku razmenu i dožive kako je to biti Erasmus student u drugoj državi, studirati na drugom jeziku i upoznati studente kojima „brate“ nije svaka druga reč u njihovom govoru. Međutim, od tog trenutka saznanja/definisanja ili odlučnosti, vi niste više ista osoba, jer možda ne posedujete baš nikakvu informaciju o tome kako je to moguće, gde da tražite, šta da gledate itd.

Da, ja sam bio baš jedna od tih osoba. Nisam imao nikakvih informacija u tom trenutku, osim reči Erasmus+ program studentske mobilnosti i moje želje da odem na tu razmenu. Hvala Bogu (ili internetu), pa sve što vam je potrebno jeste vaša volja i spremnost da uložite pola sata do sata u istraživanje na internetu, jer sada znate šta tražite, a ja vam želim pomoći u koraku koji se zove „KAKO“! Ukoliko ne znaš pomenuti korak, onda nastavi sa čitanjem ovog blog posta!

Koraci za apliciranje za studentsku razmenu koji te vode iz svog kutka do svetskog trenutka:

 1. Provera sajta vašeg univerziteta u delu studentskih mobilsnosti i trenutno otvorenih konkursa
 2. Provera sajta vašeg fakuleta u delu studenskih mobilnosti i razmena
 3. Pronašli ste odgovarajući poziv za željenu zemlju/univerzitet, onda čitate uslove i definišete šta vam treba od dokumentacije kako biste poslali vašu prijavu
 4. Prikupljate nedostajuće dokumente i kompletirate taj skup elektronskih dokumenta, te šaljete na navedenu email adresu u tekstu konkursa
 5. Dobijate potvrdni odgovor od univerziteta u inostranstvu
 6. Skačete od sreće, a onda vas uhvati trenutak panike, jer ne razumete kakve dokumente spominju u emailu i šta je to Learning Agreement??
 7. Slobodno nastavite da skačete od sreće, jer na razmenu sigurno idete, a ostale detalje rešavamo zajedno kroz naredne postove 🙂

Da se vratim onda na početak, trenutak kada definišete gde želite da idete, koja zemlja/univerzitet.

Ja sam moju Erasmus zemlju definisao jedne večeri dok sam peglao sebi košulju za sutrašnji kolokvijum, tako da iz iskustva znam da vas i to može dovesti do studiranja u Portugalu sa stipendijom od 800 evra mesečno, troškove stanovanja u single sobi od 105 evra mesečno, a ostalo vama za ličnu volju. Ako ste malo sistematičniji u donošenju odluka nego li u trenutku peglanja košulje, onda imate velike šanse da stupnete na tlo te vaše zemlje 🙂

 1. (i 2.) Provera sajta vašeg univerziteta/fakulteta u delu studentskih mobilsnosti i trenutno otvorenih konkursa

Da biste vi otišli na razmenu preko Eramsus+ programa za studentku mobilnost, potrebno je prvo da nađete otvoreni poziv (konkurs) koji je objavio vaš univerzitet. U mom slučaju je to bio Univerzitet u Novom Sadu, te sam odatle i krenuo (zapravo sajt mog fakulteta, ali ću o tome kasnije, zato spajam prvi i drugi korak u ovom procesu). U tom delu studentkih mobilnosti na sajtu vašeg univerziteta, vi možete naći jako puno ili vrlo malo otvorenih poziva u datom trenutku, jer ovo zavisi od rokova postavljenih konkursa i meseca u kom gledate. Imajte na umu da ukoliko aplicirate da odete na razmenu naredni semestar (recimo zimski semestar 2021/2022), onda je pravo vreme da već sada počnete da svake nedelje proveravate da li ima novih konkursa za razmenu. Tako da zapamtite, da bi ste spakovali kofer da odete na razmenu naredni semestar, vi proveravate i aplicirate SADA (nekada se dešava da je to apliciranje i dva semestra unapred, ali je jedan sasvim okay da budete sigurni da ste ažurni po pitanju informacija).

Razlog zašto spajam prvu i drugu tačku jeste zato što sam ja moju razmenu za Portugal pronašao na sajtu mog fakulteta (čitajte nisam imao jasno definisan prioritet). Razlika između ova dva sajta je u tome, što ćete na univerzitetskom sajtu naći mnogo više poziva za razmenu, ali to ne znači da je svaki od njih za vašu oblast studija. Na primer, ja sam bio student ekonomije na marketing smeru, te sam takvu razmenu i tražio. Zašto bih čitao poziv koji glasi: „Studentska mobilnost na univerzitetu… za studente medicinksog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu“. Kapirate šta hoću da vam kažem 🙂  Sajt fašeg fakuleta vam već nudi isfiltrirane rezultate, za studente vašeg fakulteta, te sada se postavlja pitanje da li je to zemlja/univerzitet gde biste voleli da odete, ali vam ja preporučujem da ostanete maksimalno otvoreni (setite se košulje i pegle), jer je Erasmus+ razmena verovatno najbolje moguće iskustvo koje vam se može dogoditi za vreme studija. Opasnost u ovom drugom delu vaše pretrage je što se onda oslanjate na ažurnost vašeg fakulteta i IT lika koji je zadužen za ovo, zato proverite oba sajta, jer kao što stara izreka kaže: „od viška glava ne boli“.

Još jedan jako koristan izvor ovakvih informacija jeste sajt najstudent.com, za čiji newsletter sam se prijavio još 2016.-te, a koji primam i danas, iako mi ne treba, ali volim da podsetim sebe uvek tog žara i volje koju sam imao, te mi nekad popravi dan kad utonem u dnevne izazove i zaboravim gde se sada nalazim 🙂

 1. Pronašli ste odgovarajući poziv za željenu zemlju/univerzitet, onda čitate uslove i definišete šta vam treba od dokumentacije kako biste poslali vašu prijavu

Super, čestitam! Ugledali ste konkurs za razmenu na kojoj biste voleli da odete, uzbuđeni ste i srećni, ali vam srce preskače, jer ne razumete šta je Learning Agreement, nemate updatovan CV, a prevrćete očima kada vidite da trebate pisati motivaciono pismo. Ovaj deo objašnjenja ću podeliti u mom naredenom blog postu, inače bi ovaj post otišao u dužinu testamentu, ali evo kratke liste dokumenata u narednom koraku, koji se najčešće zahtevaju.

 1. Dokumenti za apliciranje:
 • CV (Europass model)
 • Skenirana stranica pasoša
 • Motivaciono pismo
 • 1 ili 2 pisma preporuke
 • Popunjen i potpisan Learning Agreement od strane akademskog koordinatora na vašem fakultetu
 • Potvrda o poznavanju jezika na koji ćete studirati (najčešće B2 nivo)
 • Ostala priznanja/nagrade/transkript ocena itd. Uglavnom su ovo dokumenti koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata, ukoliko to vaše motivaciono pismo već nije uradilo.

Jednom kada ste sve ovo prikupili, šaljete na navedenu email adresu u tekstu konkursa, okrenete se i nastavite sa vašim životom (znam da li je lakše reći nego uraditi, ali ako imate onaj osećaj da ste uradili sve što ste mogli, onda samo pustite).

Čestitam! Dobijate email i upravo čitate da vas pozivaju da odete na razmenu naredni semestar, te ste ušli u 6. korak i zato skačete od sreće (ako niste već, onda počnite da skačete), te tako nastavite i pod tačkom 7, a za rešenje svih nedoumica nastavite da čitate ostale blog postove.

Nadam se da vam je ovaj blog post bio koristan, te ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili vam je potreban savet, slobodno me kontaktirajte na contact@stefanstosic.com/stefanstosic.com, biće mi drago da vam pomognem, a i čujem vaše mišljenje ako vam je ovaj post bio koristan!

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.