Stefan-Stosic logo crni1
europass CV model

Europass CV model – Tvoj 1. CV

Šta je Europass CV model

Europass CV model (ili Europass template format) je često zahtevan kad god se prijavljuješ za bilo koju razmenu, stipendiju ili studije koje su na evropskim univerzitetima ili su finansirani nekim od EU fondova. Ovo je standardizovan obrazac CV-a Evropske unije, te je on zato i najčešće zahtevan.

CV (ili kratka biografija drugim rečima), je jedan od najosnovnijih dokumenata koji uvek trebaš da imaš pri ruci, čak i pre samog saznanja za bilo koju stipendiju, razmenu ili studije za koje želiš da se prijaviš, jer ovaj dokument će uvek biti naveden među prvima, te je zato bolje da odmah pri čitanju ovog bloga kreiraš svoj prvi CV u Europass formi, te time uštediš sebi vreme koje ćeš bolje da upotrebiš da pripremiš ostale specifične dokumente konkursa na koji se prijavljuješ.

Ukoliko nemaš još uvek svoj CV po Europass modelu, onda je pravo vreme da to uradiš dok čitaš ovaj blog post, te time sebi skraćuješ put do stipendije, studije ili razmene koje će ti promeniti život. Ovo je jako jednostavan proces, te samo popunjavaj polja koja se od tebe traže i kasnije ćeš videti svoj CV u jednom komadu i PDF fajlu. U nastavku, sa tobom delim detaljne korake kako to da uradiš.

Pristupanje Europass CV websajtu

Da bi kreirao/la svoj CV, potrebno je prvo da se registruješ i napraviš svoj profil sa tvojim ličnim podacima, koje će kasnije sam sistem da iskoristi i ubaci ih već na odgovarajuća polja u tvom CV. Europass modelu možeš da pristupiš putem ovog linka:

europass cv model

Prvo što radiš jeste tvoja registracija klikom na Login to Europass u gornjem desnom uglu, te je ovo registracija tvog profila koja će ti kasnije uštedeti vreme, jer ne moraš ponovo da ukucavaš tvoje lične podatke. Sledeći koraci:

  1. Klikni na opciju Create an account, te ćeš time da registruješ tvoju email adresu. Moj savet je da email adresa ne bude nešto neozbiljno (na primer: zvezdica, sexycrocodil ili neke slične neozbiljne adrese, već registruj adresu koja izgleda profesionalno, poput ime.prezime@gmail.com, ukoliko već nemaš takvu email adresu).
  2. Nakon što si to uradio/la, dobićeš email za verfikaciju u svom sandučiću, te potvrdi klikom na taj link koji si dobio/la.
  3. Sada možeš da se uloguješ tim accountom koji si upravo kreirao/la.europass cv model
  4. Nakon što si se ulogovao/la, sada možeš da pristupiš svom profilu, te prozor koji ćeš da vidiš izgleda poput ovog:europass cv model
  5. Nakon što klikneš na Me, dobijaš sledeći prozor i ovde počinješ da uređuješ tvoj profil dodatnim podacima, tako što najpre popunjavaš podatke koji se od tebe traže, te pored toga što si uredio/la svoj profil na ovom websajtu, ovi podaci će kasnije biti korišćeni u tvom CV-u i sam sistem će ih sortirati tako da ti već dobiješ dokument u gotovoj formi i PDF-u spreman za preuzimanje:Europass model CV
  6. Razlog zašto predlažem da uneseš sve podatke prvo na svoj profil pa onda kreiraš CV je upravo zvog naredne tačke koja sledi. Nakon što si popunio/la svoj profil sa zahtevanim inforamcijama u polja, sada jednostavno možeš da klikneš na opciju da kreiraš CV sa podacima sa tvog profila, te u par klikova imaš spreman CV. Odaberi podatke koje bi voleo/la da tvoj CV sadrži, te time te podatke prenosiš na CV stranicu. Razlika da nisi uneo/la podatke u prethodnom koraku, sada bi to radio/la „pešaka“ i kasnije ti podaci ne bi bili dostupni na tvom profilu. Kada popunjavaš profil, predost je što kada se vratiš za par meseci i hoćeš da promeniš, updejtuješ neke inforamacije, to možeš jako lako da uradiš i opet da u par klikova imaš spreman CV bez puno vremena potrošenog za to. Time štediš vreme za ostale dokumente i procedure konkursa na koji se prijavljuješ.
    Europass CV model
  7. Kada si to završio/la, klikom na opciju Next, sistem će ti ponuditi kakav izgled CV-a želiš, te odaberi onaj koji tebi izgleda najlepše:

Europass CV model

Nakon odabranog izleda opet klikneš na Next i pojavljuje ti se prozor za upis imena i forma dokumenta u koji želiš da preuzmeš dokument (na primer PDF fajl), te odabirom dobijaš dokument spreman za preuzimanje i on će da izgleda slično poput mog primera ispod.  

Upravo si spremio/la dokument koji će uvek da se zahteva od tebe za bilo koji konkurs EU, te time što si uložio/la vreme sada, štediš sebi vreme za kasnije. Ako taj CV želiš da iskoristiš te prijaviš se za neku od razmena, stipendija ili studija, onda poseti moj website stefanstosic.com/stefanstosic.com i na početnoj strani možeš BESPLATNO da preuzmeš moj kompletan vodič kako da odeš na studentsku razmenu dok si još uvek na studijama u Srbiji.

Ukoliko je i tvoja želja da studiraš na evropske univerzitete, a ne znaš KAKO, onda mi se javi na imejl contact@stefanstosic.com/stefanstosic.com i iskoristi besplatni 20-minutni razgovor sa mnom da vidimo zajedno kako mogu da ti pomognem.

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.