Stefan-Stosic logo crni1
Kako izgraditi studentski budžet od 0 do 40.000 dinara mesečno?

Kako izgraditi studentski budžet od 0 do 40.000 dinara mesečno?

Iako ovo zvuči jako atraktivno, lakog i brzog puta do toga nema, odmah da ti kažem na početku! Ne postoji magični štapić, ali DA- apsolutno je moguće da izgradiš sopstvena mesečna primanja i studentski budžet i do 40.000 dinara na mesečnom nivou, a u ovom blog postu ti pokazujem i kako! U nastavku ćeš pročitati kojim redom da se prijavljuješ za stipendije, kako bi od 0 došao/la do 40.000 dinara na mesečnom nivou- sopstvenih para!

Zašto je ovo najbolji način da izgradiš studentski budžet?

Zato što ceniš sebe i svoje vreme, te želiš da iz tog ograničenog resursa izvučeš najviše moguće! „Učenjem do stipendija“ je moj najbolji način izgradnje sopstvenog budžeta, to ne znači da je tvoj, ali ukoliko jeste onda nastavi da čitaš.

Učenjem ulažeš u sebe i tvoje znanje, a to potvrđuješ ocenama koje dobijaš i još bitnije tvojim unutrašnjim osećajem! Taj uspeh koristi da se prijavljuješ za stipendije i šalješ prijave, čiji novac ćeš da koristiš u slobodno vreme i time dalje doprinosiš sopstvenom rastu. U mom slučaju, ja sam najviše voleo da ulažem u putovanja, kupovinu stvari koje volim, plaćanje karte do Beograda na različite intervjue i vize, kao i plaćanje privatnih časova stranog jezika, kada sam odlučio da želim da studiram master studije u inostranstvu i polažem IELTS test. Na taj način, sam uvek spajao lepo i korisno.

Izgradnja sopstvenog budžeta je važna, jer ćeš na četvrtoj godini, kada su ti studentska primanja najveća, taj novac da koristiš za različite svrhe i zadovoljavanje tvojih većih želja nego li kada si na prvoj godini studija, zato se informiši na vreme na koji stabilan način možeš da izgradiš svoj studentski prihod!

Tvoj studentski budžet će rasti kroz godine, jer na početku je prvo potrebno da se dokažeš, jer nisi više u srednoj školi, zato krećem redosledom od 1. do 4. godine osnovnih akademskih studija.

1. godina- Izdrži!

Možda u ovoj godini ne postoji puno stipendija za koje se možeš prijavljivati, jer većina njih će da zahteva da je student upisan na višoj godini studija. Razlog za to je da ukoliko dobiješ stipendiju na prvoj godini studija, to znači da uspeh na osnovu kojeg si dobio/la tu stipendiju je iz srednje škole, a ne fakulteta, a složićeš se da srednja škola nije ni približno jednaka fakultetu po obimu učenja i napora koji treba da uložiš da bi ostvario/la uspeh.

Takođe, većina davaoca stipendija prave filtere time što raspisuju konkurse za studente viših godina studija, jer veliki broj studenata odustaje od studija na prvoj godini. Kakogod, nemoj da te ovo blokira, već pošalji prijavu za osnovnu studentsku stipendiju Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čiji je mesečni iznos 8.400 dinara, a prima se za 10 nastavnih meseci.

Konkurs za ovu stipendiju se otvara 1. oktobra svake godine i traje do 31. oktobra, tako da je pravo vreme da se prijaviš i potencijalno dobiješ osnovnu stipendiju, te time se pomakneš sa 0 na 8.400 dinara na mesečnom nivou.

Ukoliko si primao/la stipendiju Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije tokom srednje škole, onda proceduru znaš, jer je ista. Ono u čemu leži razlika između studentskih stipendija i kredita i učeničkih stipendija i kredita jeste iznos, jer ćeš dobijati 8.400 dinara umesto 5.400, kao i obrasci prijave se razlikuju uz period slanja prijava. Za učeničke stipendije je to septembar tekuće godine, a za studentske stipendije je oktobar tekuće godine. Više informacija o ovoj stipendiji možeš dobiti na sajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dobijanje ove stipendije zavisi od prikupljenih bodova, te ako pažljivo čitaš tekst konkursa, primetićeš da 3.5 boda dobijaš sa osvojenih 60 ESPB bodova (što je tek nakon položene prve godine studija), te je to i objašnjenje zašto veliki broj studenata ne dobija ovu „osnovnu stipendiju“ na prvoj godini studija, ako ne dolaze iz socijalno ugroženih grupa, ili ne dobijaju te poene po drugim osnovama navedenim u tekstu konkursa za ovu stipendiju.

2. godina – Krećeš u akciju!

Ovo je tvoje vreme i početak! Ako si ostvario/la lep uspeh na prvoj godini, onda postoje velike šanse da ranije pomenutu stipendiju Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dobiješ sada na drugoj godini, te time tvoj budžet sa 0 skače na mesečni iznos od 8.400 dinara!

Ukoliko ostvariš pravo na ovu stipendiju, to znači da si taj izvor sredstava (budžet Republike Srbije) iskoristio/la, što znači čak i da postoje stipendije za koje bi bio/la kvalifikovan/a da se prijaviš, na kraju se moraš odlučiti za jednu, jer sve stipendije koje su finansirane iz budžeta Republike Srbije ovo zahtevaju. Preostali opcija da uvećaš svoj budžet na drugoj godini jeste pronalaženje stipendija privatnih fondacija i slanje tvoje prijave za njih.

Jedna od njih je stipendija fondacije „Evro za znanje“, za čiju sam stipendiju konkurisao sve četiri godine dok sam studirao u Srbiji i nikada je nisam dobio, ali nikada nisam ni odustao od nje, te zato ti predlažem da to isto učiniš! Pošalji prijavu, jer možda ćeš je baš ti dobiti i time uvećati svoj budžet za 100.000 dinara na godišnjem nivou!

Konkurs za ovu stipendiju se uvek otvara krajem leta, početkom jeseni, te bi uglavnom u septembru trebao/la da apliciraš za nju, a više informacija možeš da njihovom websajtu.

Naredna stipendija za koju sam aplicirao, a nisam je dobijao je stipendija fondacije Studenica, čiji je konkurs ove godine otvoren do 10. oktobra 2021. godine, te evo dela teksta iz konkursa:

Konkurs je otvoren od 10. septembra do 10. oktobra 2021. godine.

Pravo da konkurišu imaju srpski studenti koji studiraju u Republici Srbiji, kao i oni koji studiraju u Republici Srpskoj, odnosno BIH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Biće dodeljeno trideset stipendija studentima koji studiraju u Srbiji i  5 stipendija studentima koji studiraju u Regionu.
Pravo na prijavu imaju svi redovni studenti državnih fakulteta završnih godina, kao i brucoši, koji će, u zavisnosti od kvaliteta prijava, dobiti do pet stipendija.

Najbolji kandidati biće pozvani na intervju.

Pisma preporuke, diplome, potvrde, i ostala tražena dokumenta pripremaće samo studenti koji budu pozvani na intervju i koji dobiju stipendiju.​

Ukoliko želiš da saznaš više i prijaviš se za ovu stipendiju, onda poseti sajt fondacije Studenica.

Za ostale stipendije privatnih fondacija ti predlažem da pratiš websajt startuj.com na čiji newsletter sam se prijavio još kada je sajt bio pod nazivom najstudent.com, te to savetujem i tebi da učiniš, jer tako smanjuješ šansu da propustiš neki konkurs ili stipendiju koju potencijalno možeš dobiti.

3. godina- Tvoj rast!

Dobordošao/la na trećoj godini svojih studija! Ukoliko si kao ja, na ovoj godini bi već trebalo da osećaš veće samopouzdanje i olakšanje, jer je polovina puta koji se zove „studije“ već gotova.

Dobra strana toga jeste da se sada smatraš studentom sa viših godina studija, te si onda kvalifikovan/a za veći broj stipendija.

Kao i prethodnih godina, trebao/la bi da konkurišeš za osnovnu stipendiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (8.400 dinara mesečno), jer je konkurs ove stipendije prvi na redu kada budeš krenuo/la u novoj akademskoj godini- svakog oktobra!

Benefit 3. godine studija jeste to što si sada u mogućnosti da se prijaviš za stipendiju Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente za tekuću akademsku godinu. Konkurs za ovu stipendiju se obično raspisuje nakon oktobra i nakon njihove osnovne stipendije od 8.400 dinara. Prati njihov websajt redovno, bar jednom nedeljno, kako bi ostao/la informisan.

Iznos stipendije za izuzetno nadarene studente je 12. 000 na mesečnom nivou, a prima se za 10 nastavnih meseci. Ovim već shvataš da tvoj prihod sa 8.400 dinara može porasti na 12.000 dinara mesečno!

Ukoliko je tvoje pitanje da li možeš primati obe stipendije u isto vreme- odgovor je NE! Ne možeš primati obe stipendije u isto vreme, jer one dolaze iz istog izvora finansiranja (budžet Republike Srbije). Kakogod, predlažem ti da obavezno prvo apliciraš za osnovnu stipendiju Ministarstva prosvete, jer ukoliko nju i dobiješ, a kasnije apliciraš i za stipendiju za izuzetno nadarene studente, dobićeš pitanje emailom za koju stipendiju se odlučuješ, jer Ministarstvo ima tvoj JMBG, te u njihovom sistemu se ne može desiti greška ili propust pa da ti „zloupotrebiš“ to što si dobitnik obe vrste stipendija. Zato apliciraj za obe, a u slučaju da ih dobiješ kasnije ćeš se odlučiti koju stipendiju nastavljaš da primaš i nećeš imati nikakvih problema, jer u oba slučaja se potpisuje ugovor, čiji jedan od članova glasi da student ne prima druge vrste stipendija finansirane iz budžeta Republike Srbije.

Razlog zašto ti predlažem da konkurišeš za stipendiju za izuzetno nadarene studente, jeste zato što ova stipendija zahteva testiranje različitih sposobnosti studenta testovima koji se organizuju širom Srbije u istom danu (obično početkom kraj novembra/početak decembra), te je ovo sjajna prilika da sebe testiraš, upoznaš druge ljude i uvidiš kako se ti ponašaš u odnosu na njih! Primetićeš razlike i naučićeš više o sebi tog dana- bar je to bilo moje iskustvo, zato pokušaj da pričaš sa drugim studentima tamo!

Razlog zašto pišem o stipendiji za izuzezno nadarene studente, bez griže savesti u slučaju da je ne dobiješ, jer ni ja nisam, jeste zato što postoji još bolja stipendija od nje, a to je stipendija Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu. Stipendija je meni puno draža, a i ima veći iznos od prethodno pomenute- 17.000 dinara na mesečnom nivou!

Kada sam ja ovu stipendiju primao na 3. godini u 2016/2017. iznos je bio 15.000 dinara na mesečnom nivou, a primala se za 12 meseci (što je 180.000 dinara na godišnjem nivou), a ako baciš pogleda na njihov sajt, videćeš da je taj iznos sada povećan na 17.000 dinara (što znači da dobijaš 204.000 dinara za godinu dana). Da, 12 meseci primanja stipendije! Zato prati konkurs redovno na sajtu Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu u delu stipendije.

a za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu

Evo dela teksta te stipendije, a više informacija pronađi na gore navedenom sajtu:

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu je osnovan maja 1992. godine. Cilj Fonda je da sistematski i organizovano podstiče razvoj darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika u svim obrazovno-naučnim i obrazovno-umetničkim poljima. Sredstva za rad Fonda obezbeđuju fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, institucije izvan Univerziteta i individualni donatori.

Svake godine krajem oktobra, Fond raspisuje Konkurs za dodelu stipendija. Pravo učešća na Konkursu imaju sledeći studenti Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom ocenom najmanje 9,00:

– III godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija;

– III i IV godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija;

– master akademskih studija;

– poslednje tri godine integrisanih studija, koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija.

U skladu sa raspoloživim sredstvima, Savet Fonda svake godine donosi odluku kojom se utvrđuje broj stipendija koje će biti dodeljene najboljim studentima. U okviru svog prvog konkursa za dodelu stipendija, Fond je 1992. godine dodelio 19 stipendija. U narednim godinama, broj stipendija se povećavao ali i broj studenata koji se prijavljuju na Konkurs. Od svog osnivanja, zaključno sa školskom 2020/2021. godinom, Fond je dodelio ukupno 1366 stipendija najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu. U školskoj 2020/2021. godini mesečna stipendija iznosi 17.000,00 dinara.

Da, istina je- trebaš biti student na Univerzitetu u Novom Sadu, ali nemoj da te to koči, nego potraži na sajtu svog univerziteta da li postoji slična stipendija za tebe poput ove.

Ako si izračunao/la do sada, tvoj studentski budžet je upravo sa 0 skočio na 17.000 dinara na mesečnom nivou!

Vremenski redosled kako bi trebao/la da apliciraš za ove stipendije je:

 • Oktobar tekuće godine (osnovna stipendija Ministarstva prosvete od 8.400 dinara),
 • Oktobar/novembar tekuće godine (stipendija za izuzetno nadarene studente od 12.000 dinara).
 • Oktobar/novembar tekuće godine (stipendija Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu sa iznosom od 17.000 dinara)

Do kraja tekuće godine i meseca decembra imaćeš rezultate svih konkursa, a s’obzirom da su sve stipendije finansirane iz istih izvora finansiranja (budžet Republike Srbije), odlučićeš se za jednu stipendiju koju ćeš primati.

Iz mog iskustva iz 2016.godine, rezultati Fonda su kasnili, tako da je meni isplata osnovne stipendije Ministarstva već počela sa par rata, a onda kada sam dobio stipendiju Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, ja sam se odrekao te osnovne stipendije, a počela je isplata stipendije Fonda i iznosa od 15.000 dinara na mesečnom nivou (koji je sada 17.000), te osećaj da učenje vredi je jako lep!

Ovim su sredstva budžeta Republike Srbije iscrpljena, te ne možeš da koristiš druge stipendije koje dolaze iz istih izvora finansiranja. Ukoliko se dobro sećaš iz prethodnih redova ovog bloga, onda je rešenje da se okreneš privatnim izvorima finansiranja, tj.privatnim fondacijam koje stipendiraju napredak mladih ljudi.

Carlsberg i Dundjerski fondacija stipendija

Moj način dodatnih izvora stipendija je bila stipendija Fondacije Carlsberg i Dunđerski čiji je iznos pojedinačne stipendije 100.000 dinara na godišnjem nivou za 10 nastavnih meseci, odnosno 10.000 dinara na mesečnom nivou.  Prati sajt fondacije ili druge sajtove koje objavljuju njihove konkurse, kako ne bi propustio/la ovogodišnji konkurs!

Ako izračnaš, to je iznos od 25.000 dinara na mesečnom nivou kao student 3. godine Univerziteta u Novom Sadu!

 

4. godina- Stigao/la si na cilj!

Olakšanje četvrte godine i već nove glavobolje sa pitanjima šta dalje, ALI ovo je prava godina da ubereš plodove svog učenja i rada svih prethodnih godina!

Kao student na završnoj godini osnovnih akademskih studija u Republici Srbiji, možeš da se prijaviš za stipendiju Dositeja, koju daje Ministarstvo omladine i sporta preko Fonda za mlade talente!

Mesečni iznos je 30.000 dinara, a sitpendija se prima za 10 nastavnih meseci, što čini tvoja primanja jednaka 300.000 dinara na mesečnom nivou! Ovo je jedna od najprestižnijih stipendija koju jedan student u Republici Srbiji može da dobije! Takođe, postoji stipendija Dositeja i Fonda za mlade talente za studente koji studiraju master i doktorske studije u inostranstvu, a više o tome sam pisao u mom blog postu- Stipendija Dositeja za studije u inostranstvu- Kako je dobiti?

Redosled prijavljivanja za sve stipendije iz budžeta Repulike Srbije bi bio isti, jer uvek se možeš odreći stipendija koje dobiješ, kako bi se odlučio/la za stipendiju sa većim iznosom.

U mom slučaju ja sam stipendiju Dositeja kombinovao sa stipendijom Fondacije Carlsberg & Dunđerski, što dovodi do iznosa od 40.000 dinara na mesečnom nivou za studenta 4. godine osnovnih akademskih studija. Stigao/la si na cilj!

Osim novčanih stipendija, jedan od konkursa za koji sam odlučio da se prijavim jeste program univerzitetskog sportskog saveza Univerziteta u Novom Sadu (www.ussns.rs- čiji je websajt trenutno u pripremi) za učenje skijanja, te to tebi isto preporučujem da uradiš. Prijavi se za njihov program zimskih edukativnih i rekreativnih aktivnosti ukoliko želiš da naučiš skijanje po jako niskoj ceni. Ja sam u 2018.oj dobio ovu stipendiju, koja mi je 50% pokrićem omogućila da naučim skijanje, dok sam ostatak platio od svojih stipendija, a vrednost koju sam dobio je mnogo veća, jer sam 8 meseci kasnije skijao na italijanskim i francuskim alpima, kada sam započeo moje studije u inostranstvu!

Ostale zanimljive stipendije koje ti preporučujem da pogledaš, a koje su aktuelne u oktobru 2021.:

 1. Prati stipendije svojih lokalnih samouprava (opštinske stipendije), jer većina gradova u Srbiji ima te stipendije. Jedan od primera je konkurs za dodelu stipendija u Bačkoj Palanci.
 2. Fondacija „GORDANA JOKIĆ KAŠIKOVIĆ I DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ“ 
 3. Najbolji studenti završne godine medicinskih, farmaceutskih, tehnoloških i tehničkih fakulteta elektro i mašinskog usmerenjaod 4. oktobra imaju priliku da konkurišu za godišnje stipendije Hemofarm fondacije u okviru talent programa „Možeš i ti“. 
 4. Konkurs za dodelu studentskih stipendija za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za 2021/2022. godinu.
 5. Raspisan konkurs za studentske stipendije Ministarstva odbrane.

Ne zaboravi da, pored novčanog budžeta koji gradiš, uzmeš papir i olovku te zapišeš koliko štediš sebi novca, jer ne moraš plaćati neke stavke navedene ispod:

 1. Time što si student na budžetu, te ne plaćaš školarinu? Meni je to bilo 96.000 dinara na godišnjem nivou!
 2. Veliki broj fakulteta nudi besplatno polaganje ispita za studente na budžetu, te ne plaćaš prijavu ispita.
 3. Da li imaš nižu cenu mesečnog iznosa za studentski dom? Hranu koju jedeš u menzi?

Nabroj stvari koje doprinose uvećanju tvog budžeta na indirektan način, jer svojim učenje postižeš da to ne moraš da plaćaš! Ti učiš, ulažeš u sebe, dobijaš stipendije za to, odričeš se nekog vremena, a kasnije kada imaš slobodno vreme, ti imaš i novac kojim ćeš da finansiraš ostale potrebe za tvoju dušu! Zar ovo nije divan način izgradnje sopstvenog budžeta?

Nadam se da su ti saveti u ovom blog postu od koristi, te da ćeš doći do sopstvnih 40.000 dinara kao student! Ukoliko imaš nekih pitanja o studijama u inostanstvu i kako doći do toga, piši mi onda preko kontakt forme ili direktno na moj email stefanstosic.ek@gmail.com

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.