Stefan-Stosic logo crni1
Stipendija francuske vlade

Korak po korak do stipendije vlade Francuske za jednogodišnje master studije u Francuskoj

Verovatno ti se čini nemogućim da dođeš do master studije u inostranstvu, jer imaš uverenje „da je to skupo“ i da „nikada nećeš doći do upisa“, jer si „iz malog mesta“ ili „tvoji roditelji nisu bogati“, ne znaš kako da pretražuješ studijske programe i puno drugih stvari koje našem mozgu padaju na pamet.

Evo jedne stipendije koja ti pruža da studiraš godinu dana u Francuskoj i stekneš master diplomu za godinu dana, a za njeno dobijanje ti nudim detaljne korake- baš iste one korake kojima sam se ja kretao i dobio ovu stipendiju u 2018. godini.

Stipendija Francuske vlade je po mom mišljenju jedna od najboljih stipendija koja postoji u Srbiji za studente koji žele da studiranju master studije u inostranstvu i voleli bi da ta zemlja bude Francuska, te da za godinu dana dobiju master diplomu sa francuskog univerziteta, a da su im skoro svi troškovi studiranja i života u Francuskoj  budu pokriveni stipendijom, jer dobijaš mesečni iznos za troškove života, kao i deo kojim ćeš pokriti školarinu za fakultet.

Za ovu ovu stipendiju možeš da apliciraš, ukoliko imaš završene četvorogodišnje studije ili se nalaziš na poslednjem semestru, jer ono što je bitno je da tvoje studije nose 240 ESPB bodova. Razlog zašto je to bitno jeste zato što u većini evropskih zemalja, osnovne akademske studije traju tri godine i nose 180 ESPB bodova, te master diploma se dobija nakon dodatne dve godine studija. U Francuskoj je obrazovni sistem takođe 3+2 (3 godine osnovne + 2 godine master studije), s’tim što oni master studije razdvajaju na Master 1 (četvrta godina studija kod nas zapravo sa osvojenih 240 ESPB bodova nakon toga) i Master 2 (peta godina studija sa osvojenih 300 ESPB bodova nakon toga). Kada ti završiš osnovne akademske studije u Srbiji imaš već 240 ESPB bodova (što je u Francuskoj već M1 nivo), te onda stipendija Francuske vlade nudi mogućnost da Master 2 završiš u Francuskoj. Ovo je jedan od glavnih benefita ove stipendije, dobijaš mogućnost da studiraš u inostranstvu, dobiješ master diplomu, a da ti troškovi budu pokriveni- i DA-  možeš upisati i master programe na engleskom jeziku u Francuskoj i još uvek dobiti stipendiju!

Šta je bitno da znaš?

Bitno je shvatiti odmah na početku da su procesi apliciranja za ovu stipendiju i za master studije u Francuskoj dva odvojena procesa. To znači da bi upisao/la studije i dobio/la stipendiju, trebaš aplicirati dva odvojena puta- jednom za stipendiju, a drugi put za upis na fakultet. Više detalja u nastavku.

Ukoliko sada u oktobru krećeš sa četvrtom godinom studija u Srbiji, to znači da na master studije možeš da kreneš sledeće godine na jesen. Ono što većini nije poznato jeste da upis na fakultete u inostranstvu kreće znatno ranije, nego u Srbiji, jer su rokovi za prijave uglavnom januar, februar, mart, april, maj, za studije koje kreću u septembru ili oktobru tekuće godine. Iz ovog razloga je važno da svoj željeni master studijski program otkriješ na vreme, saznaš uslove i rok upisa, šta ti od dokumenata nedostaje i kako to možeš pribaviti.

Kada apliciram za stipendiju?

Stipendiju vlade Francuske dodeljuju Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji. Konkurs se uglavnom raspisuje svakog decembra za narednu akademsku godinu. Na primer, za akademsku godinu 2021/2022 koja počinje sada u septembru, ovogodišnji konkurs za stipendiju je bio otvoren od 15. decembra 2020. godine do 29. marta 2021. godine. Okvirno isti vremenski period možeš računati i ove godine.

Šta ova stipendija nudi?

Evo jednog dela iz ovogodišnjeg konkursa koji daje odgovor na ovo pitanje: STIPENDIJE MASTER 2 (SVE OBLASTI)- što znači da se možeš prijaviti bez obzira šta studiraš.

Ova stipendija pokriva troškove školarine (u iznosu do 5.000 €- što je sjajno, jer je u 2018.oj ovaj iznos bio do 1.000 evra, te zato imaš još bolju priliku), kao i života u Francuskoj za period od najviše 10 meseci (što je dovoljno za celokupne studije, jer mesečno ćete dobiti iznos nešto veći od 700 evra) , kao i socijalnog osiguranja (rešili su vas zdravstvenog, te umanjili obavezan trošak- još jedan benefit). Izabrani studenti dobijaju status „stipendiste Francuske Vlade” koji im omogućava dodatne pogodnosti (pomoć za smeštaj na primer kojim ćeš kasnije dobiti refundaciju dela troškova- meni je to bilo 90 evra mesečno, ali ovi iznosi mogu da budu znatno veći).

Šta treba da ispunjavaš od kriterijuma kako bi se prijavio/la?

Za ove stipendije mogu da konkurišu studenti:

 1. koji su državljani Republike Srbije;
 2. koji planiraju da u Francuskoj upišu studije nivoa „master 2”;
 3. koji su završili 4. ili 5. godinu studija ili će je završiti najkasnije do juna tekuće godine;
 4. koji imaju manje od 30 godina;
 5. u izuzetnim slučajevima razmatraće se kandidature koje se odnose na određene smerove pri Visokim školama (Grande école), institutima za političke nauke…).

Kako se prijavljuješ za ovu stipendiju i koju dokumentaciju pripremaš?

 1. CV na francuskom (ili engleskom);
 2. Motivaciono pismo na francuskom (ili engleskom);
 3. Detaljan opis školovanja koje student želi da nastavi u Francuskoj, naziv visokoškolske francuske ustanove na kojima se stiče željena diploma, trajanje školovanja, iznos školarine;
 4. Kopiju poslednje stečene diplome;
 5. Spisak položenih ispita sa ocenama;
 6. Svaki dokument za koji student smatra da bi bio koristan za upotpunjenje dosijea (druge stečene diplome, preporuke profesora itd.);
 7. Dokaz da je već uspostavljen kontakt sa odabranim univerzitetom (univerzitetima) ili visokoškolskom ustanovom.

To su glavne informacije koje treba da znaš o samoj stipendiji, a u nastavku ti navodim i detaljne korake kako da dođeš do ove stipendije, te detaljan opis pripreme svakog od dokumenta ti navodim u nastavku.

Prikupljanje dokumentacije i apliciranje

 1. CV na francuskom (ili engleskom);

Ja sam ovaj dokument predavao na engleskom jeziku u Europass formi, jer se ipak radi o zemlji članici Evropske unije, te moj savet ti je da ukoliko ne govoriš francuski jezik dovoljno dobro, onda uradiš CV na engleskom jeziku. Ako ne znaš kako da uradiš CV u Europass formi, pročitaj mog blog gde sam pisao o tome.

 1. Motivaciono pismo na francuskom (ili engleskom);

Svi dokumenti su važni tokom apliciranja, ali motivaciono pismo možeš smatrati jednim od najvažnijih dokumenata kada je reč o apliciranju za stipendiju. U ovom dokumentu ti zapravo izražavaš zašto si baš ti prava osoba da dobiješ stipendiju (na primer, na koji način bi ona tebi doprinela i kakve benefite bi naše društvo imalo od toga, ili zašto baš Francuska kao zemlja studija). Ukratko- trebaš ih osvojiti svojom originalnom pričom, da bi te pozvali na intervju kao drugi korak do ove stipendije, pa da ih tamo očaraš svojom motivacijom da studiraš u Francuskoj i izazoveš onaj „WOW“ efekat, nakon kog ćeš sigurno osećati da ćeš stipendiju dobiti. Više o tome možeš učiti na mom programu „Iz tvog kutka do svetskog trenutka“ , te postaneš ekspert u pisanju ovakvih sastava, koji će ti kasnije trebati i u traženju posla. Pisanje motivacionog pisma je uglavnom lakše izgovoriti nego uraditi, ali u nastavku ti nudim identično pismo koje sam ja poslao u 2018-oj i dobio stipendiju vlade Francuske.

Dear Sir/Madam,

At present, as I am sitting in my room and writing this Motivation Letter to you, I am the fourth year student at the Faculty of Economics in Subotica, University in Novi Sad and I am currently attending my final semester of Undergraduate studies. I am again going one step ahead and looking for the next cycle of studies, which will have an influence on my future career. While still attending fourth grade of a Primaryschool, I started helping my parents in our Family Trade Store, which greatly developed my personality as well as working habits. Although many years have passed, I clearly remember what my father once told to me: “Stefan, remember that if you want to be successful in your life, you will always need to recognize your customers’ needs”. Four years after his words, I realised what he wanted to tell me, and as a result of it, I enrolled at Vocational School of Economics and successfully finished it, by receiving the prestigious national award “Vuk Karadzic”, for an outstanding success. However, my desire was greater, so I decided to enrol at Undergraduate studies of Economics. I knew that every business depends on those who are going to decide whether they will buy a product, or not, so every manager of the company should know that at a core of business is its idea which is built from a research of the market, made by people who know customer’s needs, the Marketers. That is how I chose Marketing for my field of Education at the University. Further awards, certificates and scholarships were following my success during Undergraduate studies.

Writing this letter is a result of your Presentation in October 2017, when I learnt about your Scholarship programme for enrolling Master 2 in France in Academic year 2018/2019. I was nicely surprised, by hearing that France offers to students opportunity for enrolling second year of Master, directly, considering that Serbia has a bit different pattern of Undergraduate studies than European countries, four years and 240ECTS. Financial aid for living costs during stay in France and covering part of tuition fee, which your Scholarship offers, especially was attractive to me, so I decided to take a chance and apply. I was driven by success, achieved in past three and a half years of Undergraduate studies, so I made a decision to provide stronger effort in future, so in the same time, while I am passing my last exams, looking for the next Institution whose part I would like to be. Every step was planned, so I searched for every Business school in France and their programmes, in hope that I will find the right one, as I did. My keen interest in Marketing and numerous awards which I achieved in past years of my studies, are just one part of my strong desire for Application at your Scholarship programme. In the same time, it offers opportunity for enrolling Master’s degree in English, for students who was not learning French or they feel that their French is not good enough for studying, so this is one more reason why I decided to apply for this Scholarship. This is great opportunity for “waking up” my French. I was learning French in High school, but according to that I never speak, I cannot say that I am able to study in French or communicate in a good way, that is why I chose programme in English. However, my opinion is that I am in much better position than students who never studied French, so one year spent in France at Master studies and my strong desire to learn French on advanced level, will improve me and give me benefit for my future career. After all, our Serbia needs young educated people with international knowledge to make our country greater. Perfect programme for me is “Advanced Research in Marketing” at IAE Graduate School of Management, Grenoble. What I find to be special about it is its structure which is based on researches made by student, so this is a perfect chance to deepen knowledge which I got at my Undergraduate studies. Also, one big difference between this programme and others is that this programme is similar to PhD studies in Marketing, mostly based on researches and effort provided by student, so by obtaining this degree, I can choose whether I will enroll Doctoral studies or take opportunity for Internship and work in company. “Advanced Research in Marketing” is definitely something part of which I would like to be and about which you can read in additional documents of my application. Also, by listening your advice, I chose and other programme, whose details I am sending you, as well, but I am sure about Institution and programme of my future. I hope that assessment of my profile, by IAE Grenoble Graduate School of Management, will make your judgement easier about my application. Furthermore, by choosing me as your Scholarship holder, you will make me enable to enrol a Master studies of my dreams, chance for improving my French, while you will have one of the most dedicated students as a part of the history of your programme, so tomorrow’s Serbia will be better place to live.

In my conclusion, I hope that you will consider my Application for your Scholarship programme, so I will be able to start to live an experience of studying Master 2 in France, in September 2018.

Yours faithfully,

Stefan Stošić”

paris stipendija francuske vlade

Naravno, trebaš napisati sopstveno originalno motivaciono pismo kojim ćeš da im privučeš pažnju, te dođeš do intervjua u drugom koraku i dobiješ stipendiju na kraju. Više o tome te učim na mom programu „Iz tvog kutka do svetkog trenutka“, te ukoliko ti je potrebna pomoć, javi mi se imejlom.

3. Detaljan opis školovanja koje student želi da nastavi u Francuskoj, naziv visokoškolske francuske ustanove na kojima se stiče željena diploma, trajanje školovanja, iznos školarine…

Za ovaj dokument je potrebno da predaš brošuru programa koji želiš da studiraš. To pronalaziš na sajtu univerziteta u delu master studijskih programa koji si gledao/la. U mom primeru, ja sam predao PDF brošuru programa M2 Advanced Research in Marketing na Grenoble IAE. Na kraju stranice možeš skinuti njihovu brošuru i to priložiti, ako se i tebi dopada ovaj program čija školarina skoro i da ne postoji, jer plaćaš jedino 243 evra koje plaćaju svi studenti u Francuskoj koji upisuju master programe, a taj iznos će ti kasnije biti i vraćen, jer imaš status stipendiste vlade Francuske. To znači da te upis ovog master programa košta 0 evra! Eto jednog sjajnog programa za tebe ukoliko želiš da studiraš Marketing na jednom od top IAE biznis škola u Francuskoj. Ukoliko ti trebaju više informacija, slobodno mi piši na imejl.

 1. Kopiju poslednje stečene diplome;

Ovo je jako jednostavno uraditi. Ono što ti se može javiti kao pitanje i nedoumica ukoliko si na poslednjem semestru, jeste da još uvek nemaš diplomu. U tom slučaju priloži potvrdu da si upisan/na na poslednjoj godini ili još bolje, na poslednjem semestru, te pitaj studentsku službu ako može da ti izda dokument u kome navode da si na poslednjem semestru predavanja i kada je prvo očekivano vreme diplomiranja koje je dostupno.

Razlog zašto traže ovaj dokument je da vide ozbiljnost studenta kada je reč o ispunjenju studentskih obaveza i upornosti u sticanju diplome. Ukoliko se prijavljujš dok još uvek nisi diplomirao/la, šalješ pozitivnu sliku o sebi, naročito ako to upakuješ sa narednim dokumentom koji sledi.

 1. Spisak položenih ispita sa ocenama;

Takođe, ovaj dokument ne zahteva puno vremena da pribaviš. Razlog zašto traže ovaj dokument je zato što akademski uspeh studenta šalje signal o kakvom profilu je reč. Veće ocene izgledaju atraktivnije i šalju sliku o posvećenoj osobi, koje su poželjne za dobijanje stipendije, ali ne postoji pisano pravilo koliki bi taj prosek trebao da bude, zato ne razbijaj glavu oko toga, jer u tom trenutku ne možeš puno toga da promeniš, nego gledaj da svoju aplikaciju učiniš što atraktivnijom sa motivacionim pismom (tačka 2. ove liste), kao i da maksimalno poradiš na tačku 7, gde si već stupio/la u kontakt sa fakultetom, te time šalješ sliku o temeljitoj i posvećenoj osobi, kojoj bi stipendija pomogla da studira i upiše studije na fakultetu koji je već ocenio njen profil.

 1. Svaki dokument za koji student smatra da bi bio koristan za upotpunjenje dosijea (druge stečene diplome, preporuke profesora itd.);

U ovom delu se traži od tebe da istakneš sebe kao savršenog kandidata za dobijanje stipendije i razlikuješ se od drugih ljudi koji se prijavljuju, zato ovde pripremi svoje najbolje dokumente koje imaš i koje ćeš staviti pod jedan PDF fajl. Ono što sam ja bio uljučio ovde jesu dokumenti koji kreću od srednje škole:

 1. Vukova diploma ukoliko je poseduješ, kojom ističem da nisam samo odličan student, nego sam bio i odličan đak. Ako si imao/la lep uspeh i u osnovnoj, uključi i to kroz jedan dokument. Svakim ovim dokumentom dokazuješ svoj akademski uspeh i govoriš da marljivo učiš i radiš, a oni žele takvu osobu.
 2. Uključi svedočanstvo 4. razreda srednje škole, ukoliko si učio/la francuski jezik i to se vidi u tom dokumentu. Iako možda ne govoriš francski, ili ga govoriš jako malo, dokaz da si ga učio te ističe, a svoj nivo i motivaciju za dalje učenje i usavršavanje možeš istaći u svom motivacionom pismu kao što sam ja. Ovim daješ utisak iskrene osobe koja nema šta da krije, već si motivisan/a za dalje učenje i usavršavanje.
 3. Jednu ili dve preporuke profesora sa fakulteta. Ja sam ovo imao, jer sam prethodno prikupljao dokumentaciju za Erasmus+ razmenu u Portugalu, te veći deo se i ovde ponavlja, jer je opet cilj isti- dobiti stipendiju isticanjem sebe, a dokumente koje prilažem se ne mogu puno promeniti u periodu od par meseci do godinu dana. Iz tog razloga preporučujem ti da kontaktiraš dva profesora (ili asistenta) na svom faksu, sa kojima imaš dobar odnos i poznaju te kao marljivog studenta, te pitaš ih da ti daju preporuku za ovu svrhu. Većina profesora i asistenata to rado čini, jer znaju da to doprinosi razvoju studenata, a ako te još znaju po prezimenu, to znači da si ostavio/la lep utisak, te šanse da dobiješ preporuke su još veće. Ukoliko neko ne želi da ti da preporuku ili nema vremena, ne razbijaj glavu, nego pitaj nekog drugog profesora. Ono na šta možeš naići (a deluje šokantno na prvi pogled) je da ti profesori kažu: „Napiši i istakni (ishvali) sebe sa opisom koji bi voleo/la da imaš i pošalji mi na imejl, pogledaću i potpisati“. Znaj da oni to ne rade zato što ih mrzi ili nisi vredan/na, već zato što je njihov raspored već dovoljno gust, te pisanje preporuke jednom od 100 studenata njima ne doprinosti ništa, ali tebi jako puno znači, pa ako dođeš u situaciju da sam/a sebi pišeš pismo preporuke, a ne znaš kako, pošalji mi imej i rado ću ti pomoći.
 4. Potvrde i sertifikate svih vannastavnih aktivnosti koje si radio/la. Ovim dokumentima potrvrđuješ da nisi osoba koja samo uči, dobija visoke ocene i to je to, ništa van toga. Različita volontiranja, članstvo u nevladinim organizacijama, sportske i kulturne aktivnosti kojih si deo, šalju signal osobe koja ima interesovanja i postiže više stvari, te dobro je organizovana.
 5. Sertifikate i potrvrde o stipendijama koje si dobio/la tokom prethodnog perioda. Institucije koje su davaoci stipendija vole kada su osobe koje one biraju kao dobitnike stipendija već ranije bili izbor drugih davaoca stipendija, što doprinosti njihovom donošenju odluka. To je kao kada profesor nekog predmeta vidi da imaš najviše ocene iz drugih predmeta, te ne želi da bude „loša osoba“ i da ti da 9, umesto 10, jer se ti nalaziš baš na granici. Pomozi im da odluče za tebe! Sakupi svaki poen koji možeš kroz ove dokumente!
 6. Bilo koji drugi dokumenti koje ti smatraš važnim i relevantim i želiš da te izdvoje u more kandidata, jer nijedan kandidat ne može biti TI, čak i da imaju isti prosek i studiraju isti fakultet. Zato ne smatraj sebe i druge konkurencijom, nego lepo pročešljaj sve dokumente kojim možeš sebe istaći.
 7. Dokaz da je već uspostavljen kontakt sa odabranim univerzitetom (univerzitetima) ili visokoškolskom ustanovom.

Sećaš se da sam na početku napisao da su proces apliciranja za stipendiju i upis fakulteta DVA ODVOJENA PROCESA. To znači da možeš aplicirati za fakultet, ali bez stipendije, kao i da možeš da dobiješ stipendiju, a da nemaš fakultet na koji ćeš da se upišeš. Da se ovo ne bi desilo, onda ti oni traže dokaz da već znaš šta upisuješ, kao i da si uspostavio kontakt sa fakultetom koji je već „ocenio“ tvoj profil, te ukoliko je to moguće, već ti daju neki vid potrvrde ili preporuke da si dobar kandidat za upis njihovog master programa (M2 nivoa).
Ovaj dokument smatraj isto jako važnim, jer on potvrđuje da ukoliko si dobitnik stipendije, ta sredstva neće ostati neiskorišćena, jer ti nisi uspeo da upišeš željeni fakultet, te je to njima potvrda da ćeš kao dobar odabrani kandidat biti u mogućnosti i da se upišeš.

Kako uspostavljaš kontakt sa željenim fakultetom?

Ono što prvo treba da nađeš jeste sam studijski program nivoa Master 2 koji ćeš da studiraš. Zašto je ovo važno? Zato što je Francuska velika i ima puno državnih i privatnih univerziteta, a ti treba da se identifikuješ i želiš da studiraš ono što budeš našao/la. Na primer, kao osoba koja je završila ekonomski fakultet na smeru marketing, ja sam gledao poslovne škole i univerzitete koje nude programe koji se meni sviđaju, a nalaze se takođe u sferi biznisa. Nemoj da te hvata panika ovde kada počneš da tražiš i vidiš koliko specifičnih i detaljnih master programa ima. Upravo je to i razlog zašto ti studije u inostranstvu donose bolje uvide i širenje perspektive, nego li kada bi master studije nastavio/la u Srbiji. Master studijski programi u inostranstvu se dosta razlikuju od univerziteta do univerziteta, te na primer ukoliko te zanima da studiraš poslovne studije, finansije ili marketing, možeš naići na programe poput:

 1. International Master in Business Studies na IAE Dijon školi mendažmenta čija je školarina 3.500 evra, a stipendija Francuske vlade ti pokriva školarine do 5.000 evra. Ako ti ovo zvuči primamljivo, onda kontaktiraj fakultet i pitaj da li možeš direktno da se upišeš na Master 2 nivo. Ako ne znaš kako to da uradiš, piši mi na imej da ti pomognem.
 2. Advanced Research in Marketing na IAE Grenoble, koja je jedna od veoma cenjenih škola u Francuskoj, a daju ti mogućnost da se upišeš direktno na M2 nivo.
 3. Master Marketing- Franchising, Retail and Service Chains na Univerzitetu u Rennes.

Kao što vidiš, studije u inostranstvu ti daju širi horizont izbora, ali nemoj da te tu hvata panika i strah, nego definiši svoje kriterijume traženja, kao i sferu koja bi ti bila zanimljiva da studiraš i onda takve programe gledaš i tražiš da bi saznao/la da li su pogodni za stipendiju Francuske vlade.

Na ovom putu traženja ćeš naići na različite kriterijume koji se ne poklapaju sa tvojim željama, te onda samo nastavi da tražiš. Nemoj da te zaustavi neka od narednih situacija: Ne možeš odmah na M2, nego moraš i M1 da studiraš kod njih da bi došao do M2 nivoa; ili master program se ne nudi na engleskom jeziku, već samo na francuskom; ili traže neke testove za koje ne znaš ni šta znače, a zahtevaju i mesece i mesece pripremanja plus puno koštaju. Ukoliko ti je potrebna pomoć oko pronalaska studijskih programa, o tom sistemu te učim na mom online programu „Iz tvog kutka do svetskog trenutka“, te ukoliko hoćeš da saznaš više, javi mi se imejlom.

Kada imaš veliki izbog master studijskih programa, normalno je da ćeš naći i puno njih koji nisu za tebe ili ne odgovaraju tvom profilu, ali TO NIJE RAZLOG DA STANEŠ, NEGO DA BAŠ NASTAVIŠ DA TRAŽIŠ I NAĐEŠ ONAJ PROGRAM KOJI TEBI ODGOVARA. Jednom kada ga budeš našao/la, znaćeš već unutar sebe, jer ćeš imati onaj unutrašnji osećaj koji niko ne može da ti uzme i ti ćeš znati da je to pravi program za tebe. Kada pronađeš program/e koji ti se dopadaju, kontaktiraj fakultete i predstavi im se, a potom im traži da ocene tvoj profil koji bi voleo/la da priložiš u svojoj prijavi za stipendiju Francuske vlade. U mom slučaju su tražili da im napišem motivaciono pismo- „zašto želim da studiram baš njihov program“- kako bi mi ocenili profil i da bih dobio dokument, te sam to i uradio i na kraju dobio imejl ocene mog profila. Ovo je jako, jako važan dokument, zato se posveti njegovom dobijanju isto kao kada motivaciono pismo pišeš po nekoliko dana pa 1.000 puta prepravljaš.

Ako ne znaš kako da odradiš tu konverzaciju sa fakultetom, evo mog primera ispod, kao i motivaciono pismo koje sam koristio da bih na kraju dobio dokument koji veoma značajno upotpunjuje moju prijavu za stipendiju i izdvaja me od ostalih kandidata.

Dear Sir/Madam,

Thank you very much for your respond and I would like to add that I am very interested in M2  „Advanced research in Marketing“. In the past days, I was studying all required documents for enrolling that Master programme at your Institution. The application period starts on 16th April, so by then I intend to prepare all required documents.

I am sending you this e-mail, in order to get your help about next. Considering that before applying for the mentioned programme, I intend to apply for Scholarship in my country, offered by Institut français de Serbie, about which you can read in the following link:

http://www.institutfrancais.rs/fr/info/bourses-du-gouvernement-francais/

The deadline for mentioned scholarship is 16th March this year. One part of required documents is „The proof that candidate established a communication with preferable University“. Therefore, I am asking you for your assessment of my profile, in order to print this e-mail and submit it as a part of documentation.
Enclosed you will find my CV in order to help in assessing my profile, am I eligible for your programme, M2 „Advanced research in Marketing“. Please note that one or two sentences are completely enough. Also, if you need any other document for this (e.g diplomas, certificates, transcript of records etc.), I will send you.

Please keep on mind, that this document is extremely important to me, therefore if you are not the right person for sending this kind of e-mail, I will be very thankful if you send to me a e-mail address of  contact person, who I can ask for this.

I look forward to hearing from you soon.

Kind regards,
Stefan Stosic

Odgovor koji sam dobio od njih:

Bonjour
In order to assess your profile correctly, you need to provide a cover letter stipulating clearly your interest and motivation to join the M2 Advanced research in marketing.
regards
Onda je to pisanje još jednog dodatnog motivacionog pisma, ali ako znam da je to put do dobijanja stipendije i življenja mog svetskog trenutka, onda to radim definitivno. Delim sa tobom pismo koje sam ja tad poslao sa mojim tadašnjim nivoom engleskog jezika.
Dear Sir/Madam,
While still attending fourth grade of a Primary school, I started helping my parents in our Family Trade Store. Since its opening in May 2006, I have been working there for three hours a day, which greatly developed my personality as well as working habits. Although many years have passed, I clearly remember what my father once told to me: “Stefan, remember that if you want to be successful in your life you will always need to recognize your customers’ needs. Four years after his words, I realised what he wanted to tell me, and as a result of it, I enrolled at Vocational School of Economics, Commercialist Department. I successfully finished it by receiving the prestigious national award for an outstanding success. However, my desire was greater, so I decided to enrol at Undergraduate studies of Economics. I have believed that every business depends on those who are going to decide whether they will buy a product or not, so every manager of the company should know that at a core of business is its idea which is built from a research of the market, made by people who know customers’ needs, the Marketers. That is how I chose Marketing for my field of Education at the University, where further awards, certificates and scholarships were following my success.
At present, as I am sitting in my room and writing this Cover Letter to you, I am the fourth-year student at the Faculty of Economics in Subotica, University in Novi Sad, Serbia, and I am currently attending my final semester of Undergraduate studies. I am again going one step ahead and looking for the next cycle of studies, which will have an influence on my future career. Actually, this letter is a result of my researching two weeks ago, when I found and learned about your programme “Advanced Research in Marketing”.  At first, I did not know very much about this type of Master studies, all the time I was looking for Marketing, International Marketing etc. Then I found your programme and I was impressed, this is exactly what I was looking for. The structure of courses which you offer at this Master studies is amazing. I am imagining myself at lectures such as Responsible Consumer Behaviour or Persuasive, social and societal communication. What I find to be special about your programme is that it is based on researches, made by students and not typical attending at classes and passive listening. Deeper inclusion of students in researches, monitored by supervisor, is especially attractive to me, considering my success in the past years of studying Marketing. Opportunity for enrolling PhD studies, after obtaining this degree, gives me a feel that “Advanced Research in Marketing” is definitely part of which I would like to be. Your perfect  programme, my keen interest in Marketing and numerous awards which I achieved in the past three and a half years of my studies, are just one part of my strong desire to be a part of your “Marketing Family”. This Master is entirely taught in English, so it has an International character, which has become more important to me since the period after my return from Erasmus+ and my semester abroad, which changed my point of view a lot, and which I started last February. One year later, I am again looking forward to studying in English and together with students from other countries, as well as, learning official language of the country where I am staying, French in this situation.
In my conclusion, I hope that my academic profile will be suitable for Master 2 „Advanced Research in
Marketing” at your Institution, in order to apply for Scholarship and meet you in September 2018.
Yours faithfully,
Stefan Stošić

Stipendija Vlade Francuske

Teži deo je odrađen, sada sledi da im samo pošalješ imejl podsetnik, ako ti ne pošalju dokument ili imej u roku od 2 do 3 radna dana. Na kraju, dobićeš ono što si pitao u jako lepoj formi. Evo primera dokumenta koji sam ja dobio i priložio u mojoj prijavi za stipendiju Francuske vlade:
To whom it may concern,

I hereby confirm that Stefan Stosic has contacted us to collect information on our “Advanced Research in Marketing” Master’s program, to which Stefan intends to apply.

The application process will open on April 16th  and end on may 13th. Final admissions can only be granted by a jury which meets once the application (via e-candidate) is closed.

It is therefore too early to certify that Stefan will be enrolled in our program. But his outstanding academic records and his strong motivation for the program give him a good chance to meet the jury’s expectations.

Best regards

Oni nisu ništa puno značajno rekli da ćeš ti biti upisan ili ne, ali poslednja rečenica je jako važna za dobijanje stipendije Francuske Vlade, zato uloži trud u dobijanje ovakvog sličnog dokumenta.

Ako želiš da čuješ iskustvo drugog stipendiste Vlade Francuske, onda pogledaj Instagram Live koji sam odradio sa Jelenom Šćepanović.

Ukoliko ti je potrebna pomoć oko pronalaska tvog željenog master programa, piši mi slobodno na imejl contact@stefanstosic.com/stefanstosic.com. Srećno!

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.