Stefan-Stosic logo crni1
Studije u Nemackoj

Studije u Nemačkoj- šta nakon toga?

U ovom blog postu ćeš saznati koje korake možeš da preduzmeš, a koji ti omogućuju da nakon studije u Nemačkoj ostaneš 18 meseci u ovoj zemlji nakon tvog diplomiranja sa nemačke visokoškolske ustanove, imajući punu radnu i boravišnu dozvolu tokom celokupnog tvog boravka.

Ukoliko si završio/la studije u Nemačkoj, onda je bitno da znaš da ova zemlja pruža mogućnost da ostaneš 18 meseci nakon diplomiranja kako bi našao/la posao u ovoj zemlji i stekao/la tvoje prvo radno iskustvo, ukoliko je to tvoj cilj.

Studije u Nemačkoj i birokratija

Zanima te da li možeš da radiš praksu u Nemačkoj nakon studija ili dobiješ poslovnu ponudu koju možeš da prihvatiš, jer dolaziš iz Srbije i potrebna ti je viza? Odgovor je: Da, možeš!

Pre nego opišem celokupnu proceduru i moje iskustvo nakon diplomiranja sa nemačkog univerziteta, hajde da prvo prođemo kroz korake koje si već verujem prošao/la.

Koraci kroz koje si prošao/la do sada:

 1. U Srbiji si aplicirao/la za studentsku vizu pre tvog dolaska u Nemačku i ta viza je trajala maksimalno 6 meseci,
 2. Pri tvom dolasku u Nemačku, zakazao/la si sastanak u imigracionom odeljenju (Ausländerbehörde), koji su na osnovu potvrde fakulteta i ostalih dokumenata, prethodno dobijenu vizu zamenili studentskom boravišnom dozvolom sa kojom imaš pravo raditi 20 sati nedeljno kao student.

Završavaš studije u Nemačkoj i tvoja dozvola boravka ističe uskoro, zanima te šta dalje?

Kada završiš studije u Nemačkoj, kao diplomac koji dolazi iz Srbije (NON-EU zemlje), imaš tri opcije za ostanak u Nemačkoj na osnovu zaposlenja.

Ukoliko si pri diplomiranju već dobio/la ponudu neke kompanije, onda ćeš aplicirati:

 1. za običnu boravišnu i radnu dozvolu ili;
 2. za Plavu kartu (EU Blue Card).

U oba slučaja ti preporučujem da kontaktiraš imigraciono odeljenje (Ausländerbehörde) u gradu u kom živiš i imaš registrovanu adresu.

Ukoliko pak nemaš ponudu još uvek, a želiš ipak ostati u Nemačkoj, onda imaš opciju da apliciraš za boravišnu dozvolu za traženje posla.

To je ono što sam ja uradio nakon diplomiranja, te u nastavku delim moje iskustvo sa tim, ali je uvek najbolje da kontaktiraš nadležno imigraciono odeljenje Ausländerbehörde (ABH) i da sa njima potvrdiš svoju situaciju.

Boravišna dozvola za traženje posla nakon studije u Nemačkoj

Ako nemaš ponudu za posao kada diplomiraš, ali i dalje želiš da ostaneš u Nemačkoj, moraćeš da produžiš nemačku boravišnu dozvolu. Biće ti dozvoljeno da tu boravišnu dozvolu produžiš za najviše 18 meseci od datuma tvog završnog ispita, što bi trebalo da ti pruži dovoljno vremena da pronađeš posao.

Tokom tih 18 meseci, takođe možeš da radiš bilo koji drugi posao koji želiš, dok ne nađeš posao u svojoj struci u kojoj si završio/la studije.

Ono što je dobra stvar u ovome, jeste što je ta boravišna dozvola ujedno i radna dozvola koja ti omogućuje da na potpuno legalan način možeš da radiš i stičeš dohodak u Nemačkoj.

Bitno je da sa ovom procedurom kreneš pre nego ti važeća studentska dozvola istekne.

Takođe, ukoliko te zanima koliko dugo nakon studija možeš aplicirati za ovu boravišnu dozvolu i da li možeš da napuštaš Nemačku, pa da se vraćaš kasnije i tek onda krećeš sa ovim procesom, znaj da to nije moguće, bar ne po takvim istim uslovima.

Nakon diplomiranja, ti možeš aplicirati i krenuti sa tim periodom od 18 meseci. Međutim, ukoliko odlučiš da to ne uradiš odmah, znaj da je onda kasnije to moguće po drugim uslovima iz tvoje matične zemlje.

Studije u inostranstvuNa primer, ja sam diplomirao u januaru 2021. godine i odmah sam podneo zahtev za boravišnu dozvolu za traženje posla, koja mi omogućuje da živim u Nemačkoj tokom narednih 18 meseci.

Ukoliko ne apliciraš za tih 18 meseci odmah nakon diplomiranja, kasnije postoji opcija da apliciraš za vizu za traženje posla (nije isto), jer za ovu vizu apliciraš kada si napustio Nemačku i to radiš u svojoj matičnoj zemlji u ambasadi ili konzulatu Nemačke.

Vizu za traženje posla izdaje amabasada ili konzulat Nemačke kada si kod kuće u Srbiji, a boravišnu dozvolu izdaje imigraciono odeljenje kada si u Nemačkoj i već imaš važeću boravišnu dozvolu za boravak u Nemačkoj.

Takođe, velike i bitne razlike između boravišne dozvole za traženje posla i vize za traženje posla  su sledeće:

 1. Boravišnu dozvolu za traženje posla izdaje imigraciono odeljenje (Ausländerbehörde) odmah nakon tvog diplomiranja sa univerziteta u Nemačkoj, a vizu za traženje posla izdaje ambasada Nemačke u Srbiji (apliciraš iz Srbije).
 2. Boravišna dozvola za traženje posla traje 18 meseci, a viza za traženje posla traje 6 meseci.
 3. Sa boravišnom dozvolom imaš punu radnu dozvolu da na potpuno legalan način radiš i stičeš dohodak u Nemačkoj, a sa vizom za traženjem posla možeš doći u Nemačku da tražiš posao, ali ne i da radiš na legalan način i stičeš prihod, dok tu vizu ne zameniš za radnu dozvolu nakon što pronađeš poslodavca i dobiješ ugovor o radu.

Jednostavno rečeno, mnogo bolja solucija je da nakon diplomiranja sa nemačkog univerziteta odmah apliciraš za boravišno-radnu dozvolu i time dobiješ pravo na 18 meseci legalnog boravka u Nemačkoj.

Upravo zato kada budeš zakazao/la sastanak u imigraciono odeljenje, prvo pitanje sa kojim kreću kada vide da si diplomirao/la jeste: „Da li želite da ostanete u Nemačkoj“. Na šta bi trebao/la da odgovoriš sa „Da“, te tu kreće prebacivanje tvog statusa sa studenta na osobu koja traži posao u Nemačkoj i ima pravo da radi i živi 18 meseci dok ne nađe posao u svojoj struci i posao za koji je kvalifikovana.

Znaj da je ova procedura birokratska koju moraš odraditi, a ti tokom celokupnog vremena trajanja te dozvole možeš da napuštaš i ulaziš u Nemačku neograničeni broj puta. Bitno je da samo odradiš ovaj birokratski deo.

Studije u nemackoj

Potrebna dokumenta za podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu nakon studije u Nemačkoj

Za ovaj deo je uvek najbolje pogledati sajt tvog lokalnog imigracionog odeljenja i upravljati se time. Međutim, ono što je meni bilo potrebno od ovih dokumenata jeste:

 • Validan pasoš sa periodom dovoljne validnosti. Ovo je važno, jer ne možeš dobiti validnu boravišnu dozvolu od 18 meseci, ako tvoj pasoš ističe za 10 meseci, na primer. Validnost boravišne dozvole je uslovljena pasošem, te ti preporučujem da na to obratiš pažnju na vreme;
 • 1 biometrijska fotografija koju možete dobiti u onim kućima koje vidite na ulici za 5 evra;
 • Potvrda o završetku studija sa nemačkog univerziteta;
 • Potvrda o zdravstvenom osiguranju;
 • Potvrda o dovoljnim finansijskim sredstvima za život. Ja sam u vreme apliciranja za ovu dozvolu radio praksu, te umesto novčanih sredstava na računu, dostavio sam dokument o plati koju sam primao za tu praksu;
 • Obrazac za prijavu koji će vam oni dati ili ga možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu.

Ono što je još bitno da znaš jeste da tokom trajanja tih 18 meseci, ti možeš potpuno legalno da radiš bilo koji posao i stičeš dohodak kako bi finansirao/la svoj boravak u inostranstvu. Međutim, da bi došao/la do onog dela da tu boravišnu dozvolu menjaš za punu radnu dozvolu (ili plavu kartu- EU blue card), potrebno je da je ugovor o radu u skladu sa tvojim kvalifikacijama i diplomom koju nosiš.

To znači da ako sam ja diplomirao sa master diplomom u obasti poslovnih studija, da bih ja zamenio tu boravišnu dozvolu za radnu dozvolu pre isteka tih 18 meseci za pranalazak posla, potrebno je da je moja ponuda u skladu sa mojim kvalifikacijama.

Ne mogu da radim u McDonalds-u i zamenim moju boravišnu dozvolu za radnu dozvolu, jer taj posao nije u skladu sa mojim kvalifikacijama.

Moj ugovor o radu mora da odgovara polju studija koje sam studirao, te time i posao koji radim pripada mojoj sferi studija.

Ovaj deo nastaje u skladu sa strategijom vlade Nemačke da privuče i zadrži visokokvalifikovanu radnu snagu u Nemačkoj, te upravo zato nakon dobijanja ugovora o radu, imigraciono odeljenje taj ugovor o radu prosleđuje Saveznoj agenciji za rad (Bundesagentur für die Arbeit), koja odlučuje o periodu tvoje radne dozvole na osnovu ugovora.

Po mom mišljenju, ono što se nalazi u pozadini jeste da je Nemačka zemlja sa velikim delom starog stanovništva kome je potrebno isplaćivati penzije. Te penzije dolaze iz državne kase koja se puni oporezivanjem građanja (što predstavlja prihod države).

Veće punjenje kase nastaje kada su prihodi pojedinca veći, jer su onda i porezi veći. Da bi pojedinac bio više oporezivan, on/ona treba imati veća primanja, a to je moguće uz višu poziciju u kompaniji, što opet dolazi od većeg nivoa obrazovanja i kvalifikacije pojedinca (jer je Nemačka jako struktuirana zemlja).

Ta veća kvalifikovanost pojedinca (studije i diploma), nas vraća na početak zašto zamenu te boravišne dozvole od 18 meseci dobijaš tek nakon što pronađeš posao u okviru svoje struke za koju si kvalifikovan, a ne radom u lancu brze hrane, jer na taj način država ne bi mogla da zadovolji lanac koji sam upravo naveo, jer bi tvoja plata bila niža, a time i porez koji plaćaš manji, te država tu ne zadovoljava ostatak lanca (isplata penzije starom stanovništvu).

Nemačka trajna boravišna dozvola

Verovatno već znate da za neograničenu boravišnu dozvolu za Nemačku možete aplicirati pod određenim uslovima, ukoliko živite u Nemačkoj (a time imate i boravišnu dozvolu za celokupno to vreme) pet godina bez prekida.

Dobra stvar kada ste internacionalni student iz Srbije koji je diplomirao sa nemačkog univerziteta, imate pravo da aplicirate za dozvolu za naseljavanje u Nemačkoj pod povoljnijim uslovima i da u kraćem periodu dobijete stalnu nemačku boravišnu dozvolu pod kategorijom: Lica koja su diplomirala sa nemačkog univerziteta ili su završila stručnu obuku u Nemačkoj.

Za dozvolu za naseljavanje (The settlement permit) možete aplicirati ako ste:

 • uspešno završili stručnu obuku ili diplomirali sa nemačkog univerziteta u Nemačkoj;
 • imali dve godine boravišnu dozvolu za zaposlenje kao kvalifikovani radnik u svojoj struci (sa stručnom obukom ili akademskim obrazovanjem);
 • da ste uplaćivali doprinose za obavezno penzijsko osiguranje 24 meseca;
 • dovoljno poznajete nemački jezik na nivo B1 sa položenim ispitom koji je priznat od strane države.

Studije u inostranstvu

Kao nosioci plave karte EU (EU Blue Card) 

Ako posedujete plavu kartu EU i imate osnovno znanje nemačkog, dobićete dozvolu za naseljavanje nakon samo 33 meseca, pod uslovom da ste tokom tog vremena bili na odgovarajućem radnom mestu (shodno vašim kvalivikacijama) i plaćali zakonske doprinose za penzijsko osiguranje.

U ovom slučaju, ukoliko dovoljno razumete nemački (najčešće je B1 zahtevani nivo), biće vam izdata dozvola za naseljavanje nakon samo 21 meseca.

Stalna boravišna dozvola za Nemačku, više pročitaj na ovom linku.

Ukoliko imaš pitanja o studijama u inostranstvu, piši mi na contact@stefanstosic.com/stefanstosic.com ili me kontaktiraj putem kontakt forme.

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.