Stefan-Stosic logo crni1
stipendija vlade italije

Stipendija Vlade Italije i 900 evra mesečno za studente iz Srbije

Stipendija Vlade Italije se može naći kao velika finansijska pomoć studentima iz Srbije sa 900 evra mesečnog iznosa koji dodeljuje Vlada Italije za strane i italijanske državljane koji žive u insotranstvu.

Ovogodišnji konkurs za akademsku 2021/2022 godinu je bio otvoren ovog leta, do 13. jula 2021 godine.

Takođe, svake godine možeš da očekuješ okvirno isti vremenski period kada bi trebao/la da apliciraš za ovu stipendiju.

Ja nisam znao za ovu stipendiju na prvoj godini mojih studija u inostranstvu, zbog neinformisanosti, ali to ne mora da bude tvoj slučaj- OBAVEZNO pošalji svoju prijavu!

Ja sam poslao prijavu na drugoj godini i došao do rezervne liste kandidata, te da je neko od stipendista odustao od stipendije, ja bih bio dobitnik iste.

Stipendija Vlade Italije- opšte informacije

Davaoc stipendije je Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije (MAECI) u korist stranih državljana u Italiji i italijanski državljani koji žive u inostranstvu (IRE) za  tekuću akademsku godinu u cilju podsticanja međunarodne saradnje u kulturnim, naučnim i tehnološkim oblastima, da promoviše italijanski jezik i kulturu i podržava italijanski ekonomski sistem u svetu.

Grantovi se nude za završetak studijskih programa i istraživačkih programa na državnim i zvanično priznatim obrazovnaim institucijama u Italiji.

Ove stipendije su dostupne samo za pohađanje akademskih programa na teritoriji Italije. Spisak kvalifikovanih stranih zemalja može se naći na sajtu “Study in Italy”.

Kako funkcioniše stipendija Vlade Italije

stipendija italijanske vladeZa svaku od zemalja navedenim gore na linku je stavljeno na raspolaganju odrđeni broj meseci za koje studenti mogu dobijati stipendiju u toku jedne akademske godine. Taj broj se deli sa brojem stipendija koje se daju za 3, 6 ili 9 meseci i dobija se broj stipendista koji će biti stipendiran sa 900 evra na mesečnom nivou.

Na primer, ove godine je Ministarstvo za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije stavilo na raspolaganje srpskim državljanima 42 meseca stipendija za akademsku 2021-2022. godinu. Mesečni iznos stipendije koja se može dodeliti za period od 9, 6 ili 3 meseca je u vrednosti od 900,00 evra.

Rok je bio do 13. jula 2021 godine, a lista sa stipendistima je objavljena 2. avgusta. Na osnovu te liste se može videti da troje studenata dobilo stipendiju za 9 meseci, a troje njih je dobilo stipendiju za 6 meseci.

Mesečni iznos stipendije je isti za sve studente (900 evra), razlika je jedino u tome da li će stipendiranje studenta biti za 6 ili 9 meseci u zavisnosti od profila kandidata i njegove aplikacije koje su objašnjene u konkursu.

Stipendije je moguće dodeliti samo za sledeće studijske programe:

  • dvogodišnji master programi (“lauree magistrali”);
  • studijski programi na umetničkim akademijama u okviru institucije “AFAM”;
  • doktorske studije; israživački projekti u saradnji sa italijanskim mentorom;
  • kao i za kurseve italijanskog jezika.

Kada je u pitanju kriterijum za obnovu stipendije za 2021-2022 akademsku godinu (za studente koji su dobili stipendiju prošle godine) neophodno je da je kandidat tokom akademske 2020-2021. godine osvojio najmanje 15 ESPB bodova.

Konkurs je takođe objavljen na portalu koji je posvećen stipendijama “Study in Italy”.

Ambasada Italije u Beogradu je nadležna za evaluaciju i selekciju kandidatura, kao i za dodelu stipendija na osnovu sledećih kriterijuma:

  • curriculum kandidata,
  • jezičke kompetencije,
  • kao i na osnovu obavljenog intervjua od strane komisije koja će biti nominovana.

Vrste stipendija Vlade Italije u zavisnosti od vrsta studija:

Master studije (Laurea Magistrale 2° ciclo)

Ukoliko upisuješ master studije u Italiji, onda postoji mogućnost da dobiješ stipendiju za period od 6 ili 9 meseci.

Prijem i upis na prvu godinu master studija u Italiji zahteva završetak osnovih akademskih studija u zemlji odakle kandidat dolazi (Srbija). To znači da nakon završenih četvorogodišnjih studija u Srbiji, možeš da upišeš master studije u Italiji koje uglavnom traju 2 godine. Proveri da li program koji upisuješ ima Laurea Magistrale oznaku.

Kursevi visokog obrazovanja za umetnost, muziku i ples (AFAM)

Grantovi za kurseve visokog obrazovanja u oblasti umetnosti, muzike i plesa (AFAM) se dodeljuju za period od 6 ili 9 meseci.

Doktorske studije (PhD studije)

Grantovi za ove studije se takođe dodeljuju za period od 6 ili 9 meseci, a aplikanti su dužni da prilože prihvatno pismo (acceptance letter) od strane relevantnog italijanskog univerziteta.

Istaživanje pod mentorstvom.

Grantovi za ovo istraživanje se takođe dodeljuje za period od 6 ili 9 meseci.

Italijanska kultura i kursevi jezika

Grantovi za upoznavanje kulture i učenje jezika se dodeljuju za 3 meseca studentima koji trenutno pohađaju italijanski kurs na univerzitetu ili u Italijanskom kulturološkom institutu.

Aplikanti moraju priložiti njihov sertifikat o poznavanju italijanskog jezika. Minimalni zahtevani nivo je A2 (po CEFR sistemu- Common European Framework of Reference for Languages).

stipendija Vlade Italije

Stipendija Vlade Italije- ko se može prijaviti?

Za ovu stipendiju se možeš prijaviti ako ispunjavaš uslove navedene po sledećim kriterijumima:

Akademske kvalifikacije

Prijave mogu podneti samo strani studenti koji ne borave u Italiji i italijanski državljani koji žive u inostranstvu, a koji imaju odgovarajuću akademsku kvalifikaciju koja je potrebna za upis na italijanski Univerzitet/Institut (više informacija na sledećem linku).

Godine starosti

Kandidati za master studije/programe visokog obrazovanja u oblasti umetnosti, muzike i plesa (AFAM)/Kursevi italijanskog jezika i kulture ne bi trebalo da budu stariji od 28 godina do isteka roka ovog konkursa, sa jedinim izuzetkom obnove.

Kandidati za doktorske studije ne bi trebalo da imaju više od 30 godina do krajnjeg roka za ovaj poziv, sa isključivim izuzetkom obnove stipendije.

Kandidati za istraživačke projekte pod akademskim nadzorom ne bi trebalo da imaju više od 40 godina.

Poznavanje jezika

  • Kursevi na italijanskom jeziku

Da biste se upisali na kurs koji se predaje italijanskom jeziku, kandidati moraju da dostave sertifikat o svojoj stručnosti na italijanskom jeziku. Minimalni potreban nivo je B2 u okviru Zajedničkog evropskog okvira referentnih jezika (CEFR).

Kandidati koji su bili upisani na kurs na univerzitetu koji se predaje italijanskom jeziku mogu priložiti uverenje o poznavanju jezika koje izdaje nastavnik jezika na katedri univerziteta.

  • Kursevi na engleskom jeziku

Da biste se upisali na kurs koji se predaje na engleskom jeziku, kandidati moraju da prilože sertifikat o svom jeziku poznavanje engleskog jezika. Minimalni potreban nivo je B2 u okviru zajedničkog evropskog Referentni okvir za jezike (CEFR).

Samosertifikacija se može prihvatiti za kandidate iz zemalja u kojima je engleski zvanični jezik i koji se prijavljuju za kurseve koji se u potpunosti održavaju na engleskom jeziku.

Dokaz o poznavanju italijanskog jezika nije potreban za kurseve koji se u potpunosti predaju na engleskom jeziku.

  • Kursevi italijanske kulture i jezika

Za kurseve italijanske kulture i jezika, kandidati moraju dostaviti sertifikat o poznavanju Italijanskog jezika. Minimalni potreban nivo je A2 u okviru Zajedničkog evropskog okvira Referenca za jezike (CEFR).

Kandidati koji su bili upisani na kurs italijanskog na univerzitetu mogu podneti uverenje o poznavanju jezika koje izdaje nastavnik jezika na univerzitetu.

Stipendija Vlade Italije i njeno obnavaljanje

Ukoliko ste već prethodne godine dobili stipendiju, onda postoji mogućnost da je samo obnovite, po sledećim uslovima opisanim u konkursu.

Kandidati koji su dobili MAECI grant u prethodnoj akademskoj godini mogu se prijaviti putem uobičajene procedure za nastavak ili završetak višegodišnjeg kursa. Obnove se odobravaju samo kandidatima koji pokažu zadovoljavajući akademski napredak (minimum 15 univerzitetskih kredita). Za Phd programe će biti potrebno dostaviti pozitivnu evaluaciju od nastavnika. Da biste dobili stipendiju, obavezan je upis u tekuću akademsku godinu.

Finansiranje od strane stipendije Vlade Italije

stipendija Vlade ItalijeFinansiranje počinje od 1. januara naredne godine, a završava se do 31. oktobra naredne godine. Za one studente koji obnavljaju stipendiju, onda finansiranje počinje od 1. novembra tekuće godine (što znači da ne postoji prekid u finansiranju).

Ukoliko upisujete osnovne akademske studije u Italiji, onda ova stipendija ne važi za vas, što je opisano u samom konkursu u delu “Ineligibility”.

Stipendisti mogu biti oslobođeni od plaćanja školarine univerzitetu ukoliko politika poslovanja univerziteta i programa koji upisujete to dozvoljava.

Takođe, svi stipendisti će biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem za celokupni period trajanja stipendije.

Iznos granta je 900 evra na mesečnom nivou, koji se isplaćuje tromesečno na italijanskom računu stipendiste otvorenim pod njegovim/njenim imenom.

Ukoliko ti je potrebna pomoć za upis studija u inostranstvu onda mi piši na email stefanstosic.ek@gmail.com ili me kontaktiraj putem kontakt forme.

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.