Stefan-Stosic logo crni1
Studije u inostranstvu

MBA studije u inostranstvu su moguće i za tebe

Ako misliš da su studije u inostranstvu skupe i nedostižne za tebe, onda nastavi da čitaš ovaj blog post. Garantujem ti da ćeš bar za 1% da uvećaš svoje verovanje da su te studije u inostranstvu moguće i za tebe, samo ti to još niko nikada nije rekao!

Zapamti, i ti možeš postati internacionalni student koji studira u inostranstvu i pritom dobiješ stipendije koje postoje, ali ti o njima ne znaš još uvek! Kako ovo znam? Zato što sam pre 3 godine bio tamo gde si ti upravo sada!

Često kada izgovoriš studije u inostranstvu, mozak odmah šalje misao „to je skupo“, „nemam ja para za to“ i druge misli koja zapravo postaju naša uverenja, a koja zaista retko kada proveravamo, nego samo dopuštamo našem mozgu da iznova i iznova vrti jednu istu misao.

Koliko si puta zapravo seo/la za kompjuterom i zaista proverio/la koliko koštaju školarine za studiranje u inostranstvu? Koje programe i univerzitete si gledao/la?

Pretpostavljam ni jednom, kao ni ja, dok nisam odlučio da krenem i tražim studijske programe koji će biti priuštivi za moj budžet i vidim da li se na tom putu nude neke stipendije, jer sam bio odlučan da ću da pošaljem moju prijavu i da ću sa mojim uspehom koji sam do tada ostvario, sigurno dobiti bar jednu stipendiju, a na kraju sam dobio više od tri stipendije koje su podržale moje studije u inostranstvu.

U nastavku ti navodim master studijske programe u inostranstvu koje sam otkrio, dobio i na kraju odbio, jer sam na tom putu otkrion nešto još bolje za mene i nešto što želim više, te sam se iz osobe u prvom pasosu ovog blog posta, pretvorio u osobu koja je dobila, ne jednu, nego tri ponude, a odabrao jednu. To isto je moguće i za tebe!

MBA studije u inostranstvu na državnom Univerzitetu u Padovi, Italija

Ako studiraš ekonomiju, verovatno si čuo/la za MBA studije u inostranstvu (Master of Business Administration), te sigurno to povezuješ sa menadžerskim pozicijama velikih internacionalnih kompanija, konsaltingom, velikim staklenim zgradama u modernim kvartovima svetskih metropola. Da, i ja jesam!

Da, meni su MBA studije isto bile „WOW“ u 2018-oj godini, ali je moj mozak nekako to odmah povezivao sa novcem i pitanjem „koliko to košta“, prateći ga odgovorom „nemam ja para za to, skupo je“!

Primenjujući moj sistem traženja master programa, našao sam MBA program na Univerzitetu u Padovi, koji se je uklapao po svim mojim kriterijumima traženja, te video sam da postoji opcija stipendije i ne plaćanja školarine, što znači da bi me studije koštale 0 evra! Da, 0 evra!

studije u inostranstvuOvaj MBA program traje 2 godine, a školarina 2.622 evra po godini. Zvuči puno, ali šta ako ti kažem da postoji šansa da dobiješ podršku Univerziteta u Padovi, te ovu školarinu uopšte i ne platiš, jer imaš mogućnost da dobiješ „tuition fee-waiver“ podršku, te je onda studiranje za tebe zaista u potpunosti besplatno. Takođe, pored ove opcije, imaš mogućnost da dobiješ i stipendiju, kojom ćeš dobijati i mesečni iznos novca da bi pokrio/la svoje životne troškove kao student.

Zašto su ove studije u inostranstvu moguće i za tebe?

Zato što ne zahteva zahteva super komplikovane testove koje moraš da imaš kako bi se prijavio/la (na primer, GMAT, GRE; IELTS i sl.). Detalje proveri na website University of Padova.

Ukoliko krećeš da tražiš studije u inostranstvu, a da pre toga nisi imao/la puno informacija o različitim sertifikatima koji će se tražiti od tebe prlikom apliciranja, onda je ovaj MBA program savršen za tebe i tvoje- „Da, moguće je i za mene da studiram u inostranstvu“!

Koji su zahtevi, tj. kakvu dokumentaciju treba da pripremiš za prijavu na ovaj MBA program?

Sertifikat engleskog jezika

 1. Potrebno je da poseduješ diplomu osnovnih akademskih studija iz oblasti ekonomije, biznisa, menadžmenta i slične sfere studija;
 2. Ukoliko nemaš ovakav background sa osnovnih akademskih studija, tvoj profil i dalje može biti pogodan za ovaj MBA program, ukoliko su tvoje studije bar delom obuhvatile Računovodstvo i kontrolu, Marketing, HR, Biznis strategiju ili kvantitativne studije ekonomije i biznisa, matematiku i statistiku;
 3. Tvoj profil će se razmatrati na osnovu tvog CV-a, ocena, motivacionog pisma i pisma preporuke;
 4. GMAT ili GRE testovi nisu neophodni (i ovo je glavna prednost ovog MBA programa na ovom državnom univerzitetu);
 5. Naredni zahtevni dokument koji je obavezan za studiranje u inostranstvu je sertifikat o poznavanju engleskog jezika. Za ovaj MBA program, zahtevan je nivo B2 engleskog jezika, a to može čak i biti potvrda fakulteta o položenom ispitu iz engleskog jezika, koji je na pomenutom nivou. Ovo je sjajno, jer te spašava IELTS i drugih testova koji zahtevaju bar nekoliko meseci pripreme i trošak od 200+ evra.

Za ovaj MBA program i ostale stipendije koje te mogu podržati u izgradnji sopstvenog budžeta na Univerzitetu u Padovi, možeš pronaći na website University of Padova.

Ukoliko dobiješ tuition fee-waiver podršku, to znači da ne moraš plaćati školarinu za upis MBA ili drugih programa na Univerzitetu u Padovi.

Međutim, meni i sa takvom podrškom, mozak je i dalje vrištao pitanje: „Da, da, ali šta sa životnim troškovim u Italiji, kako ću to da pokrijem“?, a ja sam tražio odgovore.

Podsećam te da pored tuition fee-waiver programa Univerziteta u Padovi, imaš mogućnost da konkurišeš i za njihovu stipendiju, koja ti pored školarine pokriva i deo troškova, te je to sjajna prilika ukoliko tvoj budžet za studije u inostranstvu nije veliki.

Pored toga imaš mogućnost i za stipendiju Dositeja, koju daje Ministarstvo omladine i sporta u Republici Srbiji preko Fonda za mlade talente za master studije u inostranstvu? Bilo da znaš ili ne, pročitaj ovaj blog post koji sam objavi ona moj blog stefanstosic.com/stefanstosic.com Stipendija Dositeja za studije u inostranstvu.

Na osnovu te stipendije, možeš dobiti imeđu 10.000 i 11.000 evra za te dve godine (da, možeš aplicirati u obe godine- pročitaj blog!), te time si pokrio/la sebi životne troškove.

Ono što je izuzetno dobro, jeste da se ova stipendija daje prvenstveno studentima koji studiraju na univerzitete koji se nalaze na Šangajskoj listi najboljih univerziteta, a dobra vest je da Univerzitet u Padovi na toj listi, te spremi se da dobiješ stipendiju prateći proaktivno delovanje o kom sam pisao u pomenutom blog postu.

Ukoliko nisi sebi napravio/la računicu, evo je ispod za tebe:

 • MBA program ne zahteva sertifikate za apliciranje poput GMAT, GRE, IELTS, TOEFL i sl.;
 • Univerzitet u Padovi je državni Univerzitet koji se nalazi na Šangaskoj listi najboljih univerziteta;
 • Školarina ovog MBA programa je 2.622 evra po godini, a imaš mogućnost da dobiješ tuition fee-waiver podršku (ne plaćaš školarinu), kao i moguću stipendiju kojom pokrivaš troškove života u Italiji;
 • Za pokriće životnih troškova možeš aplicirati i za stipendiju Dositeja, kojom dobijaš dodatnih 5.000 evra po godini;
 • Na to možeš dodati svoju ušteđevinu od prethodnih stipendija, o kojima sam pisao na blog stefanstosic.com/stefanstosic.com Kako izgraditi studentski budžet od 0 do 40.000 dinara;
 • Pa tek na kraju pomoć roditelja- koji god to iznos bio.

Sada i ti imaš mogućnost da studiraš u inostranstvu!

Studije u inostranstvu na Univerzitetu Pavia, Italija

Univerzitet Pavia je takođe državni Univerzitet u Italiji sa pristupačnim školarinama za studente, a veliki izbor master studijskih programa je na engleskom jeziku u različitim sferama poput: ekonomije i biznisa, inženjerstva i humanističkih nauka, medicine i psihologije, političkih nauka i diplomatija, kao i molekularne biologoije i genetike.

Celokupan pregled dostupnih master studijskih programa na engleskom jeziku možeš naći na website University of Pavia.

Ukoliko i tebe zanimaju ekonomija i biznis programi, kao što je mene, onda imaš dva vrlo atraktivna master studijska programa:

 1. Masters in International Business and Enerpreneurship
 2. Masters in International Economic, Finance and International Integration

Oba mastera traju 2 godine i u potpunosti su na engleskom jeziku.

Godišnja školarina za studente se kreće od 156 evra do 3.507 evra u zavisnosti iz koje zemlje dolaziš.

Ukoliko si iz Srbije, za zemlje van EU se primenjuje paušalni iznos školarine čiji iznos možeš proveriti na gore ostavljenom linku, a iznosi oko 1.000 evra.

Ono što je dobro kod ovih master studijskih programa na Univerzitetu Pavia, jeste da ti za apliciranje ne treba IELTS ili drugi sertifikati o poznavanje engleskog jezika, jer ukoliko imaš dovoljan broj ESPB bodova na ispitu iz engleskog jezika i osvojio/la si 6 ESPB bodova za taj ispit, onda si rešio/la sebi ovaj uslov.

Uglavnom, ako dolaziš sa bilo kog univerziteta u Srbiji i studirao/la si ekonomiju, onda sigurno imaš i ostale uslove oko ESPB bodova, te ispunjavaš uslove za upis ovih master studijskih programa na Univerzitetu Pavia u Italiji.

Takođe, opet, možeš računati na stipendiju Dositeja, koja će ti služiti za pokriće životnih troškova u Italiji.

Pored svih pomenutih stipendija koje sam pomenuo, obavezno prati stipendiju vlade Italije koju daje Ambasada Italije u Beogradu, te prati njihov konkurs i obavezno konkuriši, jer su to dodatnih 900 evra mesečno koje ti može služiti za pokriće životnih troškova.

Ja sam konkurisao za ovu stipendiju u 2019-oj godini i došao sam do rezervne liste kandidata, što znači da u slučaju da neko odustane od stipendije, onda bi ona usledila meni, zato apliciraj obavezno!

Studiranje u Francuskoj

studije u FrancuskojUkoliko ti Italija nije dovoljno atraktivna za studiranje, kako ti onda Francuska za studije u inostranastvu zvuči?

Ono što je bitno shvatiti na početku jeste da je francuski univerzitetski sistem jako pogodan za nekog ko je osnovne akademske studije zavrišio u Srbiji, zato što Francuska master studije razdavaja na dva nivoa- M1 (Master 1. godina) i M2 (Master 2. godina).

Detaljno o tome sam pisao na blog stefanstosic.com/stefanstosic.com i blog post Korak po korak do stipendije vlade Francuske za jednogodišnje master studije u Francuskoj. Pročitaj kako možeš da dobiješ stipendiju Vlade Francuske preko Francuskog insituta u Srbiji, te da Master 2  studije u Francuskoj za tebe budu potpuno moguće i besplatne!

M2 Advanced Research in Marketing na IAE Grenoble državno-privatnoj biznis školi

M2 Advanced Research in Marketing je master program koji se je meni jako dopao i koji je u potpunosti priuštiv! On je usko specijalizovana za oblast istraživanja u marketingu, te je jako dobra priprema za ljude koji nakon mastera žele nastaviti sa njihovim doktorskim studijama u ovoj oblasti.

Master studije u Francuskoj

„Advanced Research in Marketing“ je jednogodišnji master program nivoa M2, koji je jako pogodan za dobijanje stipendije vlade Francuske. Program osigurava odličnu istraživačku obuku kroz različite kurseve i seminare koji imaju za cilj pružanje potrebnog znanja i znanja o opštoj metodologiji istraživanja, te metodama i tehnikama za prikupljanje i analizu kvalitativnih i kvantitativnih podataka. Pisanje sažetaka, recenzije literature, predlozi članaka i, iznad svega, magistarski rad zasnovan na istraživanju omogućava studentima da postanu svesni svih aspekata istraživačkog rada. Magistarski rad je takođe prilika, posebno za studente koji žele da steknu doktorat, da provere svoje veštine, kompetencije i motivaciju u kontekstu autonomnog istraživačkog projekta sprovedenog uz pomoć supervizora za tezu po izboru studenta i koju jestudent prethodno odredio u dogovoru sa svojim mentorom.

Stipendija vlade francuskeJako dobra stvar ovog mastera je da bukvalno školarina ne postoji, osim 243 evra koju plaća svaki student u Francuskoj koji upisuje bilo koji master studijski program. Ukoliko si dobitnik stipendije vlade Francuske, onda će ti i ovaj iznos čak biti i refundiran, a troškovi života pokriveni u potpunosti, te će te studiranje u inostranstvu koštati bukvalno 0 evra. Tako je- 0 evra!

Nadam se da si dobio/la bar 1% više verovanja da sada i ti možeđ studirati u inostranstvu i postati internacionalni student, bez obzira koje sertifikate imaš, iz koliko god malog mesta iz Srbije ili regiona da dolaziš, kao i bez obzira koliko god tvoja porodica bila bogata ili ne! Moguće je!

Ukoliko ti je potrebna pomoć da pronađeš svoje master studije iz snova, kao i pomoć na tom putu, onda zakaži besplatne besplatne ZOOM konsultacije sa mnom, da vidimo zajedno kako mogu da ti pomognem!

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.