Stefan-Stosic logo crni1
IELTS ili TOEFL za studije u inostranstvu

IELTS ili TOEFL? Koji ispit pripremati za studije u inostranstvu?

IELTS ili TOEFL- pitanje je sad. U ovom blog postu ti pomažem da odlučiš za koji sertifikat engleskog jezika kreneš da se pripremaš ukoliko još uvek ne znaš koje studije u inostranstvu upisuješ u 2022. godini.

Internacionalno priznati sertifikati engleskog jezika su obavezni deo dokumentacije za 80% studijskih programa u inostranstvu. To ne znači da je nemoguće upisati studije u inostranstvu bez ovog dokumenta (ne slušaj šta ti agencije govore), jer ja jesam pronašao studije koje nisu zahtevale ovaj sertifikat, ali ti neposedovanje ovog dokumenta značajno smanjuje izbor sa 80% na 20% studijskih programa koji će biti dostupni za tebe i slanje tvoje prijave. Zato je ipak bolje da se pripremiš za polaganje jednog od testova, te time sebi otvaraš veću dostupnost programa za koje možeš slati svoju prijavu ukoliko se odlučiš za studije na engleskom jeziku.

Međunarodno priznati sertifikati engleskog jezika koji se najčešće zahtevaju od strane fakulteta u inostranstvu su:

 • IELTS (The International English Language Testing System) koji je britanski test od strane British Councila čije je važenje 2 godine od datuma polaganja.
 • CAE (Certificate in Advanced English) sertifikat od strane Cambridge Assessment English koji nema rok validnosti, te zato pojedini studijski programi u inostranstvu navode da CAE ne može biti stariji od dve godine, i/ili će u dodatku njega zahtevati da kandidat ima položen IELTS/TOEFL ispit.
 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je američki sertifikat od strane američke organizacije Educational Testing Service (ETS), te se ovaj sertifikat najčešće zahteva ukoliko planirate da upisujete studije u Americi. Ukoliko te zanima kako možeš da se pripremiš za TOEFL onda pročitaj savete na blogu Dragane Oborine.

IELTS ili TOEFL- kako se odlučiti?

Ukoliko razmišljaš da u 2022. godini upišeš studije u inostranstvu i time postaneš internacionalni student, verovatno ti mozak izbacuje gomilu pitanja oko sertifikata engleskog jezika i za koji da se odlučiš ukoliko još uvek nisi pronašao/la svoj studijski program. Nalaziš se trenutno u fazi zbunjenosti i magle, koja te onda koči i jedino što dobijaš kao rezultat jeste da još uvek nisi krenuo/la sa časovima pripreme, kupio/la knjige za pripreme i trenutno prokrastiniraš ne pripremajući se za nijedan.

Želim prvo da ti kažem da je to normalno i da si čovek. Bio sam na tom mestu i znam kako se osećaš.

Iako bi bilo lakše kada bi znao/la koji studijski program upisuješ naredne godine, te bi to pomoglo da gradiš kuću od osnove, odluka za vrstu sertifikata ne mora da ide 100% u skladu sa onim da sve znaš unapred. Šta pod tim mislim?

Postoji nepisano pravilo da ako želiš da upisuješ studije na evropskim univerzitetima, onda se pripremaj za IELTS test, jer će on biti i zahtevan, dok ukoliko želiš da upisuješ studije u Americi onda je bolje da se pripremaš za TOEFL test jer je on najčešće zahtevan od strane američkih univerziteta.

Na ovaj način ne moraš da znaš tačno i 100% odmah koji studijski program upisuješ u 2022. godini, već je dovoljno da znaš na kom kontinentu upisuješ studije i u skladu sa tim krećeš u pripremu za polaganje odabranog ispita.

Sada je ovo kraj tvojoj prokrastinaciji i neodlučnosti. Sada znaš za koji test se pripremaš!

Kako da se uverim u moj izbor „IELTS ili TOEFL“?

Ukoliko želiš ovo sebi da potvrdiš, onda izguglaj sebi 10 studijskih programa na različitim univerzitetima i u različitim zemljama, a u oblasti koju želiš da studiraš i pod deo Requirements programa pogledaj kako su fakulteti definisali ovaj uslov za apliciranje.

Upoređujući različite programe i zemlje (Evropa vs Amerika), uverićeš se da biranjem ispita poznavanja engleskog može doći i kao korak pre odabira tvog idealnog studijskoj programa u inostranstvu.

Neki od primera takvih uslova sa različitih programa

EMBS program: Proof of English proficiency at minimum level B2 CEFR (Common European Framework of Reference for Languages): e.g. TOEFL 560 paper-based or 87 internet-based; IELTS 5.5, or equivalent language test; certificate of the language centre of your home institution; English as a mother tongue; university English exam; proof that university studies were completed at a recognized institution where English is the primary media of instruction; etc. Test results are only required if the applicant’s first language is not English or if the language of instruction of his/her previous degree is not English.

studije u inostranstvu

Rennes Univerzitet u Francuskoj ima ovakve uslove:

English proficiency (one of the following):

 • TOEFL > 80 IBT

 • TOEIC > 750

 • IELTS > 6.0

 • Cambridge Proficiency Exam (CPE) > B2

 • Placement English test (similar to TOEIC) , at no extra cost. Available at the time of your acceptance into the programme.

 • Previous studies taught in English (minimum 2 years)

 • Native Language: English

  Dodaj sebi još različitih programa iz drugih zemalja, te na taj način možeš uporediti i završiti sebi neodlučnost. Piši mi na email  stefanstosic.ek@gmail.com za koji ispit si se odlučio/la.

  Ukoliko želiš da upišeš studije u inostranstvu, a potrebna ti je pomoć na tom putu, onda zakaži besplatne Zoom konsultacije sa mnom putem kontakt forme.

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.