Stefan-Stosic logo crni1

Kada je pravo vreme planirati master u inostranstvu?

Puno puta dobijam ovo pitanje od strane studenata koji postaju svesni da im master studije u inostranstvu deluju privlačno i da je to iskustvo koje bi voleli da imaju kao deo svog života. Jednostavan odgovor je: Sada!

Iako deluje jednostavno, obrazložiću moj odgovor zašto je baš sadašnji trenutak potreban da kreneš i razmišljaš o upisu mastera u inostranstvu, a tome ćeš biti zahvalan kasnije.

Master studije u inostranstvu i njihova priprema traje mesecima unapred, pa čak i godinu dana pre nego stupiš na tlo zemlje gde ćeš živeti narednih godinu dana, dve godine ili duže.

Većina master studijskih programa kreće u avgustu, septembru ili oktobru tekuće kalendarske godine, jer je to početak jedne nove akademske godine.

Međutim, da bi ti bio odabran kao student na tom master studijskom programu, selekcija kandidata se vrši i pre leta te godine, što znači da si ti već poslao svoju aplikaciju i dokumentaciju, čak i pre leta.

Upis master studija u inostranstvu, kao i njihov proces se razlikuje od upisa mastera u Srbiji, jer je ovaj proces potrebno unapred planirati.

Svaki master studijski program ima rok kada kandidati mogu aplicirati. Ti rokovi za master studije u inostranstvu se razlikuju od programa do programa, ali evo jednog sažetka:

Kraj januara tekuće godine – Ovo može biti krajnji rok za pojedine master programe ili neke programe koji su praćeni stipendijom

Januar – Jun tekuće godine – Ovo je standardni vremenski period u kome ćeš naći 90% programa i njihov rok za apliciranje.

Da bi aplicirao na vreme, to znači da si pronašao master studijski program (deo traženja može trajati par nedelja ili meseci dok ne odlučiš da je to pravi master za tebe) koji želiš da upišeš, prikupio si svu neophodnu dokumentaciju (od par dana do par nedelja) i onda aplicirao.

Ovim delom shvataš da sve korake koje trebaš izvršavati u periodu januar – jun tekuće godine, a za njih se trebaš pripremiti ranije, što nas onda dovodi da se planiranje povlači čak i na period prethodne godine (poput oktobar, novembar, decembar prethodne godine), tj. skoro godinu dana od trenutka kada ti slećeš u zemlju gde ćeš postati internacionalni student.

Ukoliko si student 4. godine osnovnih akademskih studija u Srbiji i želiš da upišeš master studije u inostranstvu, ne daj da te ovo obeshrabri. Ja sam bio baš na tvom mestu gde si ti danas, te sam kao student 4. godine studija radio na tome da održim svoj akademski uspeh i uspešno završim studije u Srbiji, dok sam ujedno intenzivno radio na pronalaženje master studija u inostranstvu koje su bile moguće za mene, te zato danas i delim ove stvari, kako bi ljudima poput tebe bilo lakše na tom putu, te znao da je potrebno BAR godinu dana da se pripremiš za ovaj korak. Ranije je puno poželjnije, jer se onda rešavaš bespotrebnog pritiska kada imaš dovoljno koraka da planiraš svoje akcije na vreme.

Ukoliko je ovo tvoj slučaj, ne budi obeshrabren, već pročitaj OVAJ blog post.

Na kraju, voleo bih da te podsetim da se u ovo vreme planiranja ne ubraja sticanje zvanično priznatog sertifikata o poznvanju stranog jezika na kojem želiš studirati.

Kada radiš na savladavanju stranog jezika? Puno, puno ranije pre same odluke da upišeš master u inostranstvu. Razlika je što te za to znanje sada neko (strani univerzitet) pita da to poznavanje jezika potvrdiš određenim sertifikatom, a da bi dobio taj sertifikao potrebno je malo više vremena od jednog dana- složićeš se.

Na kraju da sumiramo:

Ako si pročitao tekst iznad, onda shvataš zašto je najbolje vreme da sa planiranjem master studija kreneš SADA.

Ukoliko želiš da naučiš kako možeš doći do upisa master studija u inostranstvu, onda te pozivam da se pridružiš online programu Upiši master u inostranstvu, koji možeš naći na mom website stefanstosic.com/stefanstosic.com

Prijavi se na newsletter

Prijavom na newsletter dobijaš dodatan sadržaj o stipendijama, razmenama i studijama u inostranstvu.